Latest News

Home » Karácsonyi készülődés » Adventi koszorú termésekből

Adventi koszorú termésekből

Advent

Az ”Advent” szó az adventus latin szóból származik. Jelentése jövetel. A keresztény adventi hagyomány megünnepelte Jézus eljövetelét a földre. A legtöbb egyházi naptárban az Advent hivatalosan a negyedik vasárnaptól kezdődik a december 25-e előtti időszaktól számítva (bár sok modern adventi naptár kezdődik december 1-jén). Ahogyan a karácsony közeledik, úgy kezdődik meg a készülődés. Bevásárlás, ajándékok megvásárlása illetve elkezdődik a különböző dekorációk készítése a lakásban, amely elengedhetetlen az ünnepi hangulat megalapozásához. Az adventi koszorú gyakori az emberek otthonában, ebben az időszakban. Gyakran közösen készítik el a család tagjai. A koszorúkat fel lehet függeszteni a mennyezetre,  ajtóra illetve az asztalra is lehet tenni. A koszorúhoz négy gyertyát tesznek, ez képviseli a négy hetet. A négy gyertya jelentése a hagyomány szerint a következő: remény, szerelem, öröm, béke. A koszorú ötletek nagyon többrétűek. Rengetegféle díszítés, alapanyag, dekorációs eszköz áll a rendelkezésre ahhoz, hogy mindenki elkészítse vagy megvásárolja a számára legszebb adventi koszorút, ami tovább fokozza a hangulatot a karácsonyi készülődésben. A lentebb olvasható néhány inspiráló, kreatív koszorú készítés ötleteket, sajátkezűleg lehet elkészíteni és akkor biztosan számunkra a legszebb látványt fogja nyújtani az otthonunkban. Természetesen az alapanyagok, felcserélhetők és variálhatok. A természetes alapanyagok felhasználása (termések) az esztétikai látványt tovább növelik.

1.Hagyományos adventi koszorú

Hozzávalók: – koszorúalap
                      – ragasztópisztoly
                      – válogatott fenyőgallyak
                      – 4db gyertya (lehetőleg egyforma)
                      – kötöződrót
                      – 4db toboz
                      – szárított narancskarika
                      – 4 db gyertyatüske
                      – dekor szalag
                      – fahéjrúd (illat miatt)

Elkészítés: Első lépésként lefújjuk színező festékkel a tobozokat (gyakran használnak arany, csillámos színt). A koszorúba szúrjuk a gyertyatüskéket (amibe később belehelyezzük a gyertyát). Ezek után a fenyő gallyakat rádrótozzuk a koszorú alapra. A fenyőgallyakra
-ragasztópisztoly segítségével- rögzítjük a tobozokat. Ez a művelet dróttal is megoldható, ha nem áll rendelkezésre ragasztópisztoly. Ha ezekkel készen volnánk, akkor a szárított narancsokat ragasztó segítségével rögzíthetjük a fenyőgallyakhoz. Narancs helyett használhatunk szárított alma karikát, csipkebogyót stb. A jó illat érdekében a fahéj rudakat is felragasztjuk a fenyőre. A gyertyákat -amit tetszőlegesen díszíthetünk csillámporral vagy dekortollal- felszúrjuk a gyertyatüskére. Végezetül a szalagból pedig masnit formálunk és rátűzzük egy tetszőleges helyre.

2.Tökbogyós, gyapotvirágos adventi koszorú

Hozzávalók: – koszorúalap
                      – ragasztópisztoly
                     – 1db boldog karácsony felirat tábla
                     – 4db gyertya (lehetőleg ezüst) + gyertyatüske
                     – 4db dekor fehér fenyőfa forma
                     – 2db dekor fehér szánkó forma  
                     – 8db barna tök bogyó
                     – 8db fehér dekor golyó
                     – 8db dióbél
                     – 8db gyapotvirág

Elkészítés: A koszorúalap lehet hagyományos kör alakú, téglalap és egyéb forma is. Miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő formát a koszorú alapunkba beleszúrjuk a gyertyatüskéket majd abba a gyertyákat. Ezek után felragasztjuk a ragasztópisztoly segítségével a dekor kiegészítőket. Elsőnek a gyapot virágot és a dióbelet egymás mellé. Ez összesen így 4db pár lesz. A barna tök bogyót pedig a fehér dekor golyó mellé. Ez is összesen 4 pár. Tehát eddig van összesen 4 pár gyapotvirágos és 4 pár tökbogyós párunk. Ezeket páronként cserélve ragasztjuk fel a végleges helyükre az alapon. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl zsúfolt és egyenlő távolságra legyenek a ”párok”. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a fenyőfa és szánkó formát ragasztjuk fel a koszorú alapra úgy, hogy esztétikailag az megfelelő legyen. Végül a boldog karácsony feliratú kis táblát helyezzük rá a már kész adventi koszorúra.

3. Szárított zöld citrom karikás adventi koszorú

Hozzávalók: – szalma koszorúalap
                     – szizál kóc
                     – ragasztópisztoly
                     – 4db fehér gyertya+gyertyatüske
                     – bársony szalag
                     – csillogó türkiz szalag
                     – Xmas felirat
                     – 4db toboz
                     – 4db mahagony szelet
                     – 4db zöld szárított citromkarika
                     – 4db fehér gyöngyház csillagdísz
                     – zuzmó

Elkészítés:  A kócot szétbontjuk, majd a koszorú alapra rátekerjük és cérnával áttekerjük. Ezek után az alátétes tüskéket a gyertyákba szúrjuk, majd a koszorúba rögzítjük egyenlő távolságban. A terméseket és a dekor kiegészítőket ragasztópisztoly segítségével rögzítjük a koszorúhoz. Célszerű válogatni egyforma alapanyagokat és 2-es vagy páratlan számú csoportba felragasztani ügyelve a szimmetrikusság megtartására. A kihagyott helyekre pedig bársony szalagból masnit készítünk, végül beletűzzük a szalma koszorú alapba. Utolsó lépésként pedig a zuzmót ragasztjuk a felhasznált alapanyagok közé. Így még hangulatosabb lesz az eredmény.

Kellemes munkát az adventi koszorúk készítésében!