Latest News

Home » Karácsonyi Vásár » Debrecen Karácsonyi Vásár

Debrecen Karácsonyi Vásár

 Amikor meghalljuk az első karácsonyi zenéket a rádióban, akkor már biztosra vehetjük, hogy elkezdődött az adventi időszak, ezzel együtt természetesen az én, és sokak kedvenc része az évben.

Véleményem szerint két lehetőség létezik, vagy valaki teljesen odavan a karácsonyért, vagy annyira utálja, amennyire csak lehetséges. Szerintem mondanom sem kell, hogy én az első kategóriába tartozom, ennek köszönhetően pedig odavagyok a karácsonyi vásárokért is. Amit most említenék, azt mindenképp kérném, hogy aki csak teheti, látogassa meg, mert a szó szoros értelmében különleges.

A Debrecen főterén felállított karácsonyfánál, általában minden adventi vasárnap a közös gyertyagyújtásokról szól a városban. Debrecen ünnepel a történelmi egyházak és városvezetők közreműködésével. Mindenkit szívesen látnak független attól, hogy helyi lakos-e vagy sem. Mint már szinte az összes városban, ahol jelentős méretű adventi vásár kerül megrendezésre, úgy itt is találkozhatunk óriáskerékkel, ráadásul nem is kicsivel. Ez a fantasztikus lehetőség biztosítja a résztvevőknek, hogy hatalmas magasságból csodálhassák meg a belváros gyönyörű karácsonyi öltözékét és a fantasztikus fényeket. Egy biztos, hatalmas élményt nyújt ez kicsiknek és nagyoknak is egyaránt. A mindössze karácsonyig tartó vásárt a Debrecenbe települt nagyvállalatok szponzorként támogatják, az óriáskereket a Schaeffler, a korcsolyapályát a Continental támogatja.

Az általában Kossuth téren és a Piac utcán megrendezett vásár, november végén nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Ez egy olyan rendezvény, amely egy rettentően szerethető közösségi térben, egyedi kézműves termékekkel, kifogástalan finomságokkal, lélek és testmelegítő forralt italokkal várja mindazokat, akik hangulatosan szeretnének készülni az ünnepekre. Az édesszájúak örömére található a vásáron rendkívül sok finomság, többek között friss kalács, sült gesztenye, kürtöskalács, és csokoládé különlegességek, ezek teszik a nézelődést és a sétálgatást annyira fantasztikussá és hangulatossá.

A tavaly megrendezett vásár egyik fő különlegessége az volt, hogy egy melegedő, hütte is várta az érdeklődőket, amelyet Németországból, a Fekete-erdőből hoztak a Kossuth térre, és amelyben többek között megkóstolható volt az eredeti Fekete-erdei forralt bor is.

Úgy gondolom Debrecen cárosa önmagában is kitűnő cél, hiszen a város maga is elképesztően gyönyörű és sokatmondó. Az emberek kedvesek, teljesen más a közösség, mint máshol. Senki sem téved, ha Debrecent választja utazása célpontjául, s valószínűleg mindenki visszatér ide, ha egyszer már járt itt, egyébként ez a város a második legnagyobb Magyarországon, ez is egy nyomós indok lehet arra, hogy felfedezzük.

Debrecenben általában körülbelül száztizenhét árus kínálja minőségibbnél minőségibb termékeit, sok helyen egyedi kézműves dolgokat is egyaránt. A gasztronómiai kínálat roppant széles, a magyar hagyományos ételek és finomságok mellett, az erdélyi ízek háza is megjelenik a kínálatok között, amit hatalmas vétek kihagyni. Természetesen a kulturális programok mellett a gyerekeknek is bőven jut lehetőség a szórakozásra, hiszen erre is kimondottan nagy hangsúlyt fektetnek. Olyan izgalmas dolgok várják a piciket, mint például a kisvonat és jégpálya, nem máshol, mint a főtéren. Egy percig sem kell attól tartani, hogy hamar megunja a legkisebb generáció ezeket a dolgokat, hiszen amint az egyiknek vége, jöhet is a következő szórakoztató programlehetőség.

Debrecennek még egy plusz pontot is adnék, mégpedig a páratlan szépségű karácsonyfájáért, amit minden évben gondosan választanak ki, majd díszítenek fel. Önmagában ez is elég arra, hogy örömet nyújtson a vásár meglátogatása, hiszen percekig biztosan gyönyörködhetünk a fa szépségében.

Meg kell említenem azonban a sok jó mellett még egy csodás dolgot. Advent idején mindig díszes ruhába öltöztetik a Régi Városháza épületét, melynek hatalmas pozitívuma, hogy a belső udvarán “Angyalliget” és kézműves vásár vár minden kedves látogatót. A résztvevőknek lehetőségük nyílik megkóstolni a város bejglijét, és természetesen a karácsony elmaradhatatlan mézeskalácsát. A városháza előtt a Debreceni Mézeskalács Háza és a Debreceni Cukrászok Háza leírhatatlanul finom és hatalmas kínálattal várja az édesszájúakat. Az udvarban továbbá megtalálhatjuk a “Debrecen Szívét”, amit nem másból, mint sok kis mézeskalács szívből formáltak. Ezek a kedves kis dolgok minden ember szívét képesek megdobogtatni, és a legszomorúbb arcot is képesek mosolyra fakasztani. Nincs ember, aki ne kerülne karácsonyi hangulatba ezen a csodás rendezvényen, amin annyit dolgoznak minden évben a szervezők.

   Aki teheti, tehát idén mindenképp írja fel a határidőnaptárjába, hogy irány Debrecen és az adventi vásár. Felejthetetlen élmény mindenki számára, és valóban minden pénzt és időt megér. Akár a vonatot választjuk, akár az autót, mindkét opció megfelelő választás, és maga az utazás is tökéletes időtöltés, hiszen addig is együtt lehetünk azokkal, akik mindennél fontosabbak számunkra. Amióta meglátogattam ezt a karácsonyi vásárt, nem telhet el úgy ezen része az évemnek, hogy ne látogattam volna el Debrecenbe, abba a leírhatatlanul különleges városba.