Latest News

Home » Karácsonyi ajándékok » Karácsonyi ajándék gyerekeknek

Karácsonyi ajándék gyerekeknek

Karácsonyi ajándék gyerekeknek

Minden gyermek kiemelt figyelemmel várja a karácsonyt, természetesen leginkább az ajándékok miatt.

Néhányan a picit nagyobbak közül, akik már tudnak írni, még a jézuskának vagy a mikulásnak is küldenek levelet, hogy mire vágynak leginkább. A kamaszkorig bezárólag viszonylag könnyű nekik ajándékot venni, hiszen szinte mindenféle játéknak őszintén tudnak még örülni. Bár ahogy cseperednek, úgy válnak egyre tudatosabbá, hogy mit is szeretnének majd látni a karácsonyfa alatt. A kereskedelmi kínálat több, mint lenyűgöző és változatos, a kérdés leginkább az, hogy a szülőknek milyen mély ehhez a pénztárcájuk, vagy milyen elvek, értékrendek alapján választanak ajándékot gyermekeiknek.

Az is fontos szempont a választásnál, hogy milyen a gyermek érdeklődési köre. Egy sportos beállítottságú, mozgékony fiúgyermek, bizonyosan örülni fog egy a sportolással és a mozgással kapcsolatos játéknak, például egy rollernek, egy kerékpárnak, vagy bármilyen szabadban végezhető tevékenységhez kapcsolódó ajándéknak. Egy kislánynak pedig kifogyhatatlan a cukiságok tárháza kínálta lehetőségek. A kisebb gyermekeknek még általában csak egy játék jelenti az igazi ajándékot. A nagyobb gyermekeknél már más ajándékok is szóba jöhetnek.

A legfontosabb a karácsonyi ajándékban mégsem az, ami maga a csomagolás alatt van, hanem maga a személy, akinek az ajándékot adják. Vagyis a gyermek. Mindig fontos egy ajándékban az, hogy biztosan tudják, az, amit a csomag rejt, igazi örömet fog okozni annak, akinek szánják. Kérdezzenek tőlük, beszélgessenek velük bátran arról, hogy milyen vágyaik vannak, hiszen a gyermekeik őszinte öröménél, csillogó szemeiknél és boldog mosolyánál kevés szebb ajándékot kaphatnak vissza tőlük, mikor kibontják a karácsonyi ajándékaikat. Az is előfordulhat, hogy olyan dolgot fog mondani, ami a szülők elveibe vagy pénztárcájukba nem fér bele, ezt időben és őszintén, az ő nyelvükön tudatni kell velük, mielőtt csalódás éri őket majd a karácsonyfa előtt állva.

A mai világban sajnos egyre inkább a technikai eszközök veszik át az irányítást, és kapják a figyelmet, legfőképpen a nagyobb gyermekek körében. Ez a játékok területén is egyre szembetűnőbben jelentkezik. Ma már előfordul, hogy gyermekkorban is tabletet, telefont, játékkonzolt, vagy éppen egy új játékot kapnak a konzolokhoz a gyermekek a karácsonyfa alá. Ez inkább a fiúgyermekekre vonatkozik, de a cseperedő kislányok körében is egyre elterjedtebb, hogy telefont kérnek karácsonyra. Minden szülőnek a saját döntése, hogy mit vesz gyermekének és mikor engedi be a technika világába a gyermekét.

Egy ajándék legyen kreatív, fejlesztő és ötletes. Például egy játék sokszor nemcsak a gyermeknek okozhat örömet, hanem a szülőknek is. Például egy jó társasjáték összehozhatja a család minden tagját és ösztönzően hathat a gyermekekre is. Nem beszélve arról, hogy erősítheti a kapcsolatot is egymással. Csökkentheti a gyermekben esetlegesen felhalmozódott feszültségeket, és szabadon élvezheti az igazi játék örömét. Legyen egyszerű, legyenek benne feladatok, amihez kell gondolkodni, de ne legyen túl bonyolult. A gyerekek szeretnek megoldani dolgokat a sikerélmény miatt, de hamar elmegy a kedvük és lankad a figyelmük is, ha valamit nem tudnak megoldani.

Egy gyermek számára fontos, hogy érezze a szeretetet és a figyelmet. Ezt egy ajándékba is mind bele lehet tenni. Egy közös élményben ez mind benne tud lenni. A legnagyobb ajándék még ebben a korban az, ha a szülőkkel együtt csinálnak valami nagyon vidám dolgot, sok mókával, nevetéssel. Építőleg hat a gyermek fejlődésére is, ha megfelelő ajándékot kap.

A csecsemő korosztályon túljutva, mikor már futni, szaladni, sőt beszélni is tudnak, érdemes lehet még több mozgásra ösztönző ajándékot venni a gyermekeknek, hiszen ilyenkor egyre jobban igénylik a sok mozgást. A másik kreatív dolog ebben a korban, ha olyan játékot vesznek, amelyben esetleg össze kell építeni dolgokat. Nem csak a fiúk szeretik ezeket a játékokat, bár apukák biztosan élvezni fogják ezeket a pillanatokat a gyerekekkel. Amikor felépítenek, összeraknak valamit, a hozzá tartozó sikerélménnyel megerősíthetik bennük a kreativitás igényét és növelhetik gyermekük önbizalmát is. Nagyon jó készségfejlesztő játékokat lehet már kapni ettől a korosztálytól.

Ahogy belépnek a 4-6 éves korba, már nagyon sokféle ajándékkal lehet meglepni a gyerekeket. Ebben a korban az iskolára felkészítő logikai játékokat nagyon élvezik a gyerekek. Fiúknál már az autókkal és a sporttal kapcsolatos ajándékok is népszerűek, a lányoknál pedig előtérbe kerülnek a csajos dolgok, mint a csillámtetkók, a kistáskák, vagy éppen a csilli-villi ékszerek. Ennek a korosztálynak már nagyon jó élményt kínálnak a társasjátékok és erősíthetik a figyelmet, a problémamegoldó képességet, valamint segíthetnek megszokniuk, hogy döntéseket hozzanak egyedül. Ebben a korban már készíthetnek együtt is karácsonyi ajándékokat kézzel, otthon, a kreatív gondolatok jegyében. A mozgás és a sportolás öröméről itt se feledkezzenek meg, ha karácsonyi ajándékot választanak.

Az iskolás korú gyermekeket már néha befolyásolhatják az osztálytársaik is abban, hogy milyen irányba mozdul el az érdeklődési körük. Sajnos itt már belép a technikai eszközök is felkerülnek a karácsonyi ajándékok kívánságlistájára. Mert, ha a másiknak már van, akkor neki miért nem lehet? Ebben a korban már tudatosan meg tudják mondani a gyerekek, hogy milyen ajándékot szeretnének. Itt már kialakulhat egy rajongás egy focicsapat felé vagy a lányoknál még inkább fontossá válnak a csajos ajándékok. Ez is bővíti az ajándékozás lehetőségét. A logikai társasjátékok vagy az önkifejezésre ösztönző játékok, – mint például az Activity fajtái – amik megmozgatják az agyukat és gondolkodásra késztetik őket, szintén jó választás lehet karácsonyra. Egy jó ajándék többször is előkerül majd, legyen az akár játék vagy egy használati tárgy, amit nagyon megkedvelnek.

A kamaszkor előtt álló gyermekeknek már nem olyan könnyű karácsonyi ajándékot venni, de persze azért meg lehet találni azt a dolgot, amellyel mosolyt csalhatnak az arcukra. A kisiskolásokból már felsősök vagy gimnazisták lesznek és a divat is elkezd fontossá válni a számukra. Az okostelefonok, a virtuális játékok, a márkás ruhák, cipők vagy éppen egy feliratozott focimez a fiúknak betalálhat karácsonyra. Egyre nyitottabbak új élményekre, amely lehetőséget nyújt karácsonyra is, hogy akár egy programot, koncertet vagy valamilyen élményt ajándékozzanak gyermekeiknek, persze itt még szülői felügyelettel összevonva. Ha semmi ötletük nem marad, akkor ebben a korban már előfordul, hogy egy szép színes borítékkal lepik meg a gyermekeiket, amely tartalmával megadják a lehetőséget nekik, hogy ők maguk válasszák ki, hogy milyen ajándékkal lepjék meg saját magukat.

Bármit is ajándékoznak a gyermekeiknek, korosztályuktól függetlenül, a legfontosabb számukra az, hogy érezzék benne azt, hogy amit kapnak, azt tiszta szívvel és őszinte szeretettel kapják. Fontos  a pillanat, és az is, hogy amikor az ajándék a kezébe kerül, játszik vele, átéli, használja, felveszi, hordja, vagy bármit is tesz vele, egyszerűen átölelje az a szívmelengető érzés, amit önök, szülők beletettek, mielőtt becsomagolták.