Latest News

Home » Karácsonyi dalok » Karácsonyi dalok

Karácsonyi dalok

Karácsonyi dalok

A karácsony a szeretet ünnepe, tudja mindenki. Ebben az időszakban próbálunk egy kicsit lelassítani, elkapni a karácsonyi hangulatot. Ilyenkor a ember sokkal több időt szentel olyan dolgokra, amikre általában a nagy rohanás miatt nincs időnk. Például otthoni dekoráció az ünnepekhez méltóan, mézeskalács sütés a családdal, közös ajándékvásárlás és ajándékcsomagolás. Kiruccanni a karácsonyi várásba, inni egy jó meleg forraltbort, enni egy finom kürtöskalácsot és csodálni a pompás karácsonyi fényeket amikbe az épületek vannak felöltöztetve. Ezek a programok pedig nem tökéletesek ha nincs meg a megfelelő zenei aláfestés. Az ünnepeket beharangozó dalok pedig elmaradhatatlanok.

Minden évben már november elejétől hallható a bevásárlóközpontokban, reklámokban, videókban esetleg rádióban a karácsonyi énekszó, legyen szó új slágerről vagy akár tradicionális dalokról. Mind ismerjük azt az érzést, ahogy belemászik a fülünkbe egy bizonyos dallam és egésznap azt dudorásszuk, mivel nem bírjuk kiverni a fejünkből. Ez karácsony közeledtével eléggé elterjedt szokásunk.

Mára már elképzelhetetlen lenne karácsonyi dal nélkül az egyik legszentebb ünnepünk, hiszen ez része a templomi szertartásoknak, énekeljük otthon, a meghitt környezetünkben, a fa alatt, a bölcsiben, oviban és iskolában.

De mikor kezdődött?

Az első, valóban karácsonyi témájú dalok története, több feljegyzés szerint is, a 4. századra nyúlik vissza, ám egészen Assisi Szent Ferencig, vagyis a 12. század végéig nem igazán voltak általánosan elterjedtek, sokan úgy gondolták ugyanis, hogy nem illenek az ünnep szentségéhez, annak ellenére sem, hogy a legrégebbi karácsonyi énekek mindegyike vallásos témájú volt. Oliver Cromwell például még a 17. században is ellenezte, olyannyira, hogy egész Nagy-Britannia területén betiltotta a közös karácsonyi énekléseket.

A 19. századtól azonban valami megváltozott. Egyre több egyházi és világi zenésztől születtek ma is ismert karácsonyi melódiák, amelyek lassacskán nemcsak részei lettek az ünnepnek, de egyre nagyobb igény is volt rájuk. Erre az időszakra datálható a világ egyik legismertebb karácsonyi dalának, a Csendes éjnek a születése is, melyet eredetileg  Josef Mohr  osztrák pap írt  Stille Nacht címmel, dallamát pedig Franz X. Gruber komponálta 1818-ban. 

Természetesen magyar karácsonyi énekek is születtek ebben az időben, sőt a legrégebbről ismert egy évszázaddal meg is előzte fent említett, külföldi társait, hisz a Mennyből az Angyalt szerzője nagy valószínűséggel a 18. században élt boconádi plébános, Szentmihályi Mihály volt. A palóc vidékről elterjedt dal később a magyarság legnépszerűbb karácsonyi éneke lett.

A másik régi kedvenc, a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű, betlehemes pásztordal eredetére nincs pontos adat, annyi bizonyos, hogy Kodály Zoltán a Nógrád megyei Palotáson 1922-ben találkozott vele először, és jegyezte le népdalgyűjteménye számára. A dal érdekessége, hogy a címében szereplő kiskarácsony és nagykarácsony a valóságban két külön ünnepet takar: nagykarácsony december 25-e, karácsony első napja, kiskarácsony pedig január 1-je, újév napja.

Napjaink legszebb karácsonyi dalai

Napjainkra már számtalan gyönyörű karácsonyi dal született. A meghitt dalok mellé ugyanúgy íródott minden stílusban egy-egy feldolgozás. Vannak olyan énekesek akik egy egész karácsonyi albumot dobtak a piacra, az ünnepi időszakra. Ezekből a modern dalokból készítettünk egy válogatást, amibe sok zenei stílus fért bele! Ha egy tradicionális dalhoz tartozik egy remek feldolgozás, az sem marad csatolás nélkül!

Íme:

1.Rudolf the rednosed reindeer

Eredeti:

Feldolgozás:

2.Santa Claus is comin’ to town

Eredeti:

Feldolgozás:

3.Let it snow

Eredeti:

Feldolgozás:

4. Last christmas

Eredeti:

Feldolgozás:

5. All I want for christmas is you

Eredeti:

Feldolgozás:

6. Mistletoe

Eredeti:

Feldolgozás:

7. Jingle Bells

Eredti:

Feldolgozás:

8. Add tovább

9.Shake up Christmas

10. White Christmas

Eredeti:

Feldolgozás:

11. Winter wonderland

Eredeti:

Feldolgozás:

12. It’s the most wonderfull time of the year

Eredeti:

Feldolgozás:

13. A holly jolly christmas

Eredeti:

Feldolgozás:

14. Carol of the bells

Eredeti:

https://www.youtube.com/watch?v=tdTY6IpIG_g

Feldolgozás:

15. O Holy Night

Kellemes hangolódást kívánunk!