Karácsonyi ételek
A karácsonyi időszak minden ember életében rengeteg kihívással teli az ünnepi menüt illetően. A nagy előkészületek és a főzés nem minden esetben meghitt és nyugodt környezetben zajlik, aminek az oka többek között az időhiány, és a nem terv szerinti vásárlás. Általában sosem a jóval előre elgondolt ételeket készítik el a karácsonyi ünnepek alatt. Gyakorta három fogásos menü kerül a terítékre, amiből a főétel gyakran jár némi ”bonyodalommal” és elkészítési nehézségekkel. Természetesen mindenkinek a fő célja, hogy minden fogás a legízletesebb legyen pont úgy, ahogyan a készítés előtt fejben összeállította és elképzelte azt. A következő 7 karácsonyi tipp főétel, ha a leírtak alapján készül, biztosan megkönnyítheti a karácsonyi készülődést:
1. Csirkemell Batyu
Hozzávalók:
– 60-70 dkg csirkemell
– 15 szelet bacon (császárszalonna)
– néhány rozmaring ág
– vékony spárga
– só, bors
Elkészítés:
1. A csirkemellet fel kell szeletelni és kiklopfolni majd megszórni sóval, borssal, rozmaringgal (őrölt). A csirkemellet felvágni annyi darabra, ahány bacon szelet van.
2. A szalonnákat félbe kell vágni. Az összes mell darabot külön betekerni két-két baconba majd átkötni a kis csomagokat egy-egy spárgával.
3. Minden csomagokra tűzni egy rozmaringágat, aminek illata átjárja a sültet. Tepsiben 180 fokon kb. 40 perc alatt elkészül.
2. Rozmaringos sült bőrös malac
Hozzávalók:
– 5 szelet bőrös malackaraj
– 4 gerezd fokhagyma
– 3 kanál almaecet
– 1 dl szójaszósz
– 1 db kisebb ág rozmaring
– 2db savanykás alma
-kevés víz
– só, bors
Elkészítés:
1. A karajszeletek előkészítése után meg kell gondosan mosni, kicsontozni majd a bőrös részt késsel bevágdosni és ezek után pácolni a húsokat. Az ecetből, szószból, fokhagymából és borsból páclevet kell készíteni, amit azt követően rá kell önteni a hússzeletekre. Körülbelül 1 óráig a hűtőbe szükséges tárolni, ahol szépen érlelődik.
2. Ezek után a húsokat tepsibe pakoljuk, majd rozmaringgal megszórva alufólia alatt 200 fokon kb. 50-60 percet pároljuk.
3. A párolás végeztével kivesszük a sütőből, és a megtisztított cikkekre vágott almákkal megrakjuk a húst. Ha ez kész van, akkor újból a sütőbe kell visszatenni egészen addig, amíg piros színt nem kap (kb. 15 perc).
3. Vajas petrezselymes sült ponty
Hozzávalók:
– 1 egész ponty
– 1 zúzott fokhagyma
– 25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
– petrezselyem (ízlés szerint)
Elkészítés:
1. A megpucolt halat kívül-belül borsozzuk, sózzuk. Fokhagymával és vajjal átdörzsölni.
2. Petrezselymet bőségesen rakunk a hal belsejébe és a külsejét is megszórjuk vele.
3. Előmelegített sütőben, papírral bélelt tepsiben 170 fokon fólia alatt kb. 15 perc alatt elkészül. Köretként illik hozzá a sült burgonya, friss saláta.
4. Bakonyi vagdalt hús
Hozzávalók:
– 70 dkg darált sertéshús (lapocka)
– 3 db tojás
– 3 db zsemle+2dl tej az áztatáshoz
– 1 közepes méretű vöröshagyma
– 1 közepes méretű sárgarépa
– 1 közepes méretű fehérrépa
– 1 tk ételízesítő
– só, bors ízlés szerint
– 2 ek olívaolaj (locsoláshoz)
– sertészsír (tepsi kikenéséhez)
Burgonya köret:
– 7db burgonya
– 2 evőkanál tejföl
– 2 csipet szerecsendió
– 1 db tojás
– 1 közepes db pirított vöröshagyma
– só ízlés szerint
– +tipp: szőlőmag olajjal meglocsolva pikánsabb íze lesz.
Elkészítés:
1. A tejbe áztatjuk a zsemlét. Kinyomkodjuk majd a darált húshoz adjuk. A tojást, répákat, apróra vágott vöröshagymát, fűszereket hozzátesszük. Jól elrendezzük és összedolgozzuk.
2. Cipót formálunk a húsmasszából és a zsírral kikent tepsibe helyezzük, aztán meglocsoljuk az olajjal. Húsz percig elősütjük, közepes tűzön.
3. A burgonyákat megmosás után lehet főzni. Miután megfőtt áttörjük és sóval ízesítjük. Amikor kicsit hűlt belerakjuk a tejfölt, tojást. Tovább ízesítjük a szerecsendióval és a pirított hagymával.
4. A sült cipó közé beletesszük a pürét és olajjal megöntözzük. 180 fokon pirulásig sütjük.
5. Almás, fahéjas pulykasült
Hozzávalók:
– 2 kg pulykahús
– 1kg alma
– 20 dkg vaj
– 5 dkg cukor
– 2 citrom
– 1 kk őrölt fahéj
– szemes bors
– almabor ecet
Elkészítés:
1. A sót és a borsot össze kell keverni azután pedig megforgatni benne a húst és egy kissé megnyomkodni. Az utóbbi lépés azért fontos, mert akkor ragadnak rá jól a fűszerek. A húst a meleg vajban gáztűzhelyen aranybarnára kell sütni. Ha ez megtörtént le kell fedni és párolni alacsony lángon 15 percig.
2. Az almákat meghámozva és magházuk nélkül kell felszeletelni.
6. Töltött dagadó
Hozzávalók:
– kb. 50 dkg sertés dagadó
– 2 db főzött tojás
– 1 nagy szelet kenyér
– 2 db nyers tojás
– 1 kisebb csokor petrezselyem levél
– 2 evőkanál zsemlemorzsa
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 tk só, bors,
– 3 evőkanál zsír
Elkészítés:
1. A dagadót alaposan megtisztítjuk, majd felszúrjuk. 2 db tojást keményre főzünk, majd ha jól megfőtt apróra feldaraboljuk. A kenyeret a vízben áztatjuk majd kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. A petrezselyem levelet apróra vágjuk.
2. Egy tálba beletesszük a kicsavart kenyeret, az összevágott tojásokat, nyers tojásokat, zöldlevelet, a megtisztított fokhagymákat bele rakjuk, sózzuk, borsozzuk. Ezek után alaposan összedolgozni. A zsemlemorzsát itt érdemes beledolgozni a masszába.
3. A dagadót ezek után megtöltjük a töltelékkel, a lyukat hústűvel összeillesztjük, végül meghintjük sóval. A töltelékkel óvatosan kell bánnunk, hisz ha nagyon sokat teszünk belőle, akkor a hús könnyebben kirepedhet.
4. Egy közepes méretű tepsibe beletesszük a húsokat -amit előtte kikentünk zsírral- majd magát a húst is át kell kennünk zsiradékkal. Ha ez kész mellé öntünk másfél dl vizet és lefedjük alufóliával.
5. Előmelegített sütőben alul-felül sütéssel 200 fokon egy órán át puhítjuk. A fóliát ezek után levesszük és további 30 percet pirítjuk.
7. Citromos sertéssültHozzávalók:
– 1 kg sertéshús
– 10 dkg porcukor
– 2 evőkanál olaj
– 4 db citrom
– 1 nagy pohár száraz, gyümölcsös fehérbor
– 1 kis pohár konyak
– só, bors
Elkészítés:
1. A húst megsózzuk, borsozzuk. A húst be kell vagdosni a rostok irányával megegyezően.
2. Egy tepsit ki kell kenni olajjal majd beletenni a húst és megöntözni borral továbbá ízlés szerint rozmaring levéllel is meglehet szórni.
3. Forgasd meg kétszer a lében.
4. Előmelegített sütőben (240 fok) sütni kell 15 percig majd csökkenteni kell 160 fokra, közben megöntözni a tálban lévő lével és aztán sütni még 15 percig.
5. A porcukrot old fel a 2 db citrom levében, majd öntsd hozzá a konyakot. Ezzel kell meglocsolni a húst 5 percenként.
6. Az 50 perces sütés előtt 5 perccel vedd ki a húst és tedd a tálba a vékonyra szelt citrom karikákat. Ezután a maradék percre tedd vissza a sütőbe.
Jó étvágyat!