Latest News

Home » Karácsonyi filmek » Karácsonyi filmek

Karácsonyi filmek

Karácsonyi filmek

Karácsonyhoz közelítve általában minden ember sokkal korábban megkapja az impulzusokat, mint kellene. Mindenki tisztában van a november első hetén megjelenő karácsonyi reklámokkal, az újságon lévő apró karácsonyidíszekkel, a bevásárlóközpontokban giccsesebbnél-giccsesebb dekorációkkal és fákkal.  

A karácsony a szeretet ünnepe.

Napjainkban nagyon sokan megfeledkezünk miről is szól ez az ünnep, a sok rohanás és csalódások sorozata kiölte belőlünk a varázst, amit ennek az időszaknak hordoznia kéne magában. Nem figyelünk az embertársainkra, nem próbálunk segíteni a másikon, nincs meg az empátia, a tisztelet. Szeretteinkre nem szánunk elég időt…de még szinte magunkra sem. Ajándékok sokaságát vásároljuk, muszájból, mögöttes érzelmek nélkül.

Van az a pillanat amikor le kell lassulnunk egy kicsit, amikor át kell hangolnunk és programoznunk magunkat. Ilyenkor tökéletes megoldás egy jó film, amit a párunkkal, családdal vagy akár barátokkal is szívesen megnézünk.  Segít kikapcsolódni, megnyugodni és egy kicsit átszellemülni.

De mindig ugyanazt adják…

Merülhet fel bennünk minden évben a gondolat. Vannak olyan karácsonyi filmek, amik hihetetlen ikonikussá váltak az évek során és minden évben leadják a tv csatornák. Ezekkel sajnos az a gond, hogy egy idő után megunja az ember, hiába szereti az adott filmet. A minden évben leadott műsoroktól már a falra mászunk, ami érthető. Ettől függetlenül nem múlhat el a decemberünk, hogy legalább egy-kettő karácsonyi filmet nem nézünk meg.

De miből csemegézzünk?

Még ha nehéz is, de mutatjuk a módját. Össze gyűjtöttük azokat a karácsonyi filmeket, amiket nem szabad kihagyni az életünkből és érdemes megnézni, akár évente legalább egyet, hogy átszellemüljünk egy kicsit a nagy rohanásba. Lehet ez vicces, kicsit sírós és szerelmes. A lényeg mindig ugyanaz: a karácsony a szeretet ünnepe.

20. Hulla a pelyhes (1996)

Howard Langston egy elfoglalt üzletember, akinek soha sincs elég ideje a családjára. Hamarosan itt a karácsony, ezért az utolsó nap megpróbál mindent rendbe tenni és lenyűgözni a kisfiát. Megígéri neki, hogy megszerzi minden gyerek álmát, egy Turbo Man akciófigurát, mely már hetek óta hiánycikk a városban. Az utolsó figuráért élet-halál harc kezdődik egy postással, aki szintén egy ilyen ajándékot szeretne hazavinni. Howard számtalan kaland árán végre megszerzi az áhított ajándékot, hogy azután fia nagyvonalúan lemondjon róla egy másik gyerek javára. Mikor az apja kérdőre vonja, csak annyit felel, neki nem kell egy műanyag figura, mikor az ő apukája az igazi és élő Turbo Man!

19. Túlélni a karácsonyt (2004)

Amikor Drew Latham (Ben Affleck) úgy dönt, hogy bérel magának egy családot az ünnepekre, akkor elszabadul a pokol, kitör a viszály és a feje tetejére áll minden. Drew belefárad abba, hogy mindig egyedül tölti a karácsonyt és egy olyan ajánlatot tesz a Valco-családnak (James Gandolfini, Christina Applegate és Catherine O’Hara), amit talán jobb lett volna, ha visszautasítanak. Így viszont a bosszantó vendégük és az idegesítő kívánságai rémálommá teszik a békés ünnepet. Eközben mi, nézők, jókat derülhetünk a nagy családi felforduláson. 

18. Karácsony Artúr (2011)

Az életről már sok mindent jól ismerünk, de még mindig sokat fejlődhet a tudomány. A legtitokzatosabb ezek közül, hogy a télapó vajon hogyan tud egy éjszaka alatt olyan sok gyermek szobájába bejutni, és a válasz végre kiderül ebből a meséből. A gyermekek közül kétmilliárd megkapja az ajándékait, de egy kislány nem talál semmit sem a csizmájában. A télapó a parancsnokhelyettesével és elsőszülött fiával, akinek neve Steve, ezt nehezen fogadott, de apró hibának gondolja, eközben Steve öccse, akinek neve Karácsony Artúr, ebbe nem nyugszik bele, és tervez egy akciót, amely kijavítja ezt a hibát, de rengeteg baj, félreértés, valamint számos baleset a következménye.

17. Csoda New Yorkban (1994)

Susan Walkert (Mara Wilson), a hatéves kislányt nagy csalódás éri, amikor édesanyja elárulja neki, hogy a Télapó nem létezik. Felbukkan azonban egy fura alak, Kriss Kringle (Richard Attenborough), aki mindent a feje tetejére állít, azt mondja magáról, ő a Mikulás. Krisst bíróság elé citálják, hogy bizonyítsa be, valóban az, akinek állítja magát. A kedélyes öregúr segítségével Susan, és vele együtt sokan mások ráébrednek a Karácsony ünnepének valódi értelmére.

16. Grincs (2000)

Létezik egy varázslatos város, amely csak egy hópehelyben létezik. Whoville-ben él a Who család. Nem túl szépek, és kicsit túl anyagiasak is, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket. Legfőképpen a Karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a Karácsony nem tetszik. Ő a Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb azonban úgy gondolja, nem helyénvaló dolog, ha a szeretet ünnepét a Grincs magányosan tölti, így meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs egy az egyben ellopja a Karácsonyt. 

15. Polar Expressz (2004)

Főhősünk még csak tíz éves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor az éjszaka közepén, hatalmas robajjal csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul: apró, pizsamás utasaival az Északi-sarkra

14. Szellemes karácsony (1988)

A televíziózás történetének legfiatalabb elnöke, Frank Cross, gyűlöli a karácsonyt és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat fogja figyelembe venni a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy az elérhető legtöbb nézőt és a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. Ám a földöntúli hatalmak megelégelik Frank öntelt és érzéketlen magatartását, és három szellemet küldenek el hozzá, hogy móresre tanítsák az ifjú televízió-elnököt…

13. Kiskarácsony minden áron (2006)

Egy kisváros büszke polgára, Danny (Danny DeVito) elhatározza, hogy az idén olyan boldog karácsonyt szervez, amit még az űrből is irigyelni fognak. Annyi kis fényes villanykörtével akarja feldíszíteni házát, hogy a marslakók is jól lássák. Szomszédját, Steve-et (Matthew Broderick) ez a terv rettentően bosszantja és mindenképpen meg akarja akadályozni. A frontvonalak egyértelműek, a lövészárkokat kiásták. Két elvetemült családapa mindenre kész, hogy pokollá tegye a szomszédja életét.

12. Tapló Télapó (2003)

Willie (Billy Bob Thornton) szánalomra méltó élete a csalásról szól. Decemberben többnyire egy plázában keres munkát, Mikulásnak öltözik és a gyerekek kívánságait hallgatja. Közben alaposan körülnéz, hogy az adott pillanatban meglovasíthassa a pláza bevételét. A lopásban társa a mélynövésű Marcus (Tony Cox), a Mikulás manója. Idén azonban úgy tűnik, nem jön össze nekik a dolog, ugyanis az egyik bolti detektív mindenhol ott szimatol, akárcsak egy nyolcéves kissrác, ráadásul egy szexi rajongójuk is akadt.

11. Jégvarázs (2013)

Amikor egy gonosz varázslatnak köszönhetően a királyság az örök tél fogságába esik, Anna, a félelmet nem ismerő optimista összeáll az extrém hegyi emberrel, Kristoffal és az ő hűséges rénszarvasával, Sven-nel, hogy közösen megtalálják Anna testvérét, Elsát, a Hó királynőt és véget vessenek fagyos varázslatának. Az Everesthez hasonlítható körülmények közt, titokzatos trollokkal és a lenyűgöző és igazán vicces Olaf nevű hóemberrel is találkoznak.

10. Bunyó karácsonyig (1994)

Moses a Vadnyugat egyik legügyesebb és legádázabb fejvadásza. E dicső foglalkozással igyekszik eltartani népes családját. Jól jönne neki a 4000 dollár, amit az elvetemült Sam Stone fejére tűztek ki. Moses házában váratlanul megjelenik testvére, Travis, akit nem igazán kedvel. Anyjuk üzenetét hozza, aki szeretné, ha mindkét fia nála töltené a karácsonyt. Moses szívesen szabadulna öccse társaságától, de képtelen lerázni. Ráadásul állandóan összetűzésbe keverednek idétlen alakokkal. Stone elfogása sem megy simán, mert mindig sikerül átejtenie a fivéreket.

9. Télapu (1994)

Nagyon úgy néz ki, hogy az igazi Télapó megöregedett, s miután leesett egy háztetőről, teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott, aki amúgy alaposan benne volt a balesetben, a hidegben felveszi a Télapó kabátját, s ezzel mit sem sejtve aláír egy szerződést, így mostantól fogva ő a Mikulás. Képzeljünk csak el egy kimért üzletembert, akinek hatalmas pocakja és szép fehér szakálla nő, utálja a szarvasokat, mégis kénytelen szánra szállni és szétosztani az ajándékokat! 

8. Négy karácsony (2008)

A karácsony nemcsak nagy vacsorákat, kis gyertyafényt és néhány teljesen felesleges ajándékot jelent. Az ünnep elsősorban rohanást, tervezést, autózást és a meg nem látogatott rokonok élethosszig (de legalább a következő ünnepig) tartó sértődését jelenti. Kate és Brad viszont szeretnek az élet derűsebb oldalán maradni. Ezért keresnek sokat, ezért nem házasodnak össze, és ezért utaznak el minden évben valami távoli, napsugaras szigetre. Idén azonban a köd miatt nem száll fel a gépük, ők otthon ragadnak, és életükben először kénytelenek az összes családi szokás, kívánság és hóbort előtt fejet hajtani. S mert mindketten elvált és újraházasodott szülők gyermekei, összesen négy családi ünnep vár rájuk. Míg Brad számolja a másodperceket, míg megszabadulhat az összes édestől és mostohától, unoka öcsitől és nagybácsitól, Kate-ben egy egészen másfajta óra kezd ketyegni: mire véget ér a nap, talán azt is belátja, hogy az őrült családokban is bőven van mit szeretni.

7. Az élet csodaszép (1946)

George Bailey nagybátyjával egy építési kölcsönöket nyújtó takarékpénztárat vezet egy kisvárosban. Az egykori építész egy olyan programnak szenteli az életét, amely által “Mr. és Mrs. Akárki” saját otthonhoz juthat. Közvetlenül karácsony előtt a nagybácsi elveszíti a takarékpénztár 8000 dollárját. Bailey elszánt ellenfele, a gátlástalan tőkés, Mr. Poter bizakodva nézhet a jövőbe. Ha a pénz rovancsolásig nem kerül vissza a kasszába, a takarékpénztárnak vége, és Potter a város ura. Bailey az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, mert úgy érzi, elhibázta az életét. Egy angyal meggyőzi tévedéséről, bemutatva, mi lett volna a városból az ő ténykedése nélkül. A probléma végül úgy oldódik meg, hogy a polgárok összeadják a 8000 dollárt.

6. Igazából szerelem (2003)

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen. 

5. Kelekótya karácsony (2004)

Mikor egyetlen lányuk, Blair végre kirepült a családi fészekből, a Kránk-szülők elhatározzák, hogy az ünnepek alatt elhúznak a trópusokra süttetni a hasukat.

Ám amint a tradíciókhoz ragaszkodó szomszédság rájön, hogy a Krank rezidencia miben mesterkedik, kitör a botrány, amely akkor tetőzik, mikor Blair hirtelen bejelenti, hogy beállít karácsonykor, karján vadonatúj vőlegényével. 
Luther és Nora Kranknak csupán néhány órája maradt arra, hogy összeszedjék magukat, no meg a dühöngő szomszédokat, és összedobják minden idők legjobb karácsonyi banzáját!

4. Karácsonyi vakáció (1989)

A jól ismert Griswold család kalandjai folytatódnak, ezúttal karácsonyozni készülődnek. A család tagjai változó lelkesedéssel és odaadással készülődnek a vára várt ünnepre. Mindenkinek megvan a maga dolga és feladata. A Griswoldéket ismerve tudjuk, hogy a katasztrófa elkerülhetetlen, mert körülöttük valahogy minden összeomlik, ledől, kigyullad vagy elpusztul. Vajon hogyan dönti a család romjaiba a karácsonyt?

3. Holiday (2006)

Iris reménytelenül beleszeretett kollégájába, akivel ugyan viszonyt folytatnak, de a férfi nem viszonozza érzéseit. A karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte egy közös kolléganőjüket. Amanda is rájön, hogy a barátja hűtlen volt hozzá, és szakít a férfival. A lányok – egymástól távol – úgy döntenek, változtatnak életükön. A világhálón akadnak egymásra, és rögtön megtalálják a közös hangot. Az egyikük Londonban, a másikunk Los Angelesben él, és elhatározzák, hogy lakást cserélnek. Mikor elfoglalják új lakhelyeiket, hamarosan felborulnak a pasimentes vakációra vonatkozó terveik.

2. Segítség, apa lettem (2000)

Jack Campbell egyszer már a karriert választotta a nyugodt családi élet helyett. Be is jött a számítása, a Wall Street egyik legmenőbb üzletemberévé vált. Egy karácsonyi éjszakán azonban újabb esélyt kap az élettől: egy olyan alternatív életben ébred fel, amiben nem hagyta el egyetemi szerelmét, és New Jersey külvárosában nevelik gyerekeiket. Jack egyáltalán nincs elragadtatva a fordulattól, hogy korábbi élete egyik pillanatról a másikra szertefoszlott, de nincs mit tennie, meg kell próbálnia alkalmazkodni az új helyzethez.

1.Reszkessetek betörők (1990)

Kevin (Macaulay Culkin) szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek – Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*