Latest News

Home » Egyéb kategória » Karácsonyi ötletek gyerekeknek

Karácsonyi ötletek gyerekeknek

Mi kerüljön a fa alá? Nem nagy dilemma, ha ifjú felnőttekről van szó. A gyerekek még hisznek a Jézuskában, vagy esetleg a Télapóban, és már előre megírják a kívánságlistát ún. „wishlist”-et.

„Itt egy szép könyv, ott egy labda…” már lejárt lemez a gyerekeknek, sokkal jobban értékelik a tabletet, az okostelefont.

Ha már gyermekünk ajándéka megvan, be is van csomagolva, valahogy le kell őket foglalni. Készíttessünk velük karácsonyfa díszeket, vagy akár dekor díszeket, legalább azzal is megy az idő, hogy feldíszíttetjük vele otthonunkat! Legalább nem a tavaly kapott karácsonyi tabletet, vagy a legújabb piacra dobott okostelefont nyomogatja hasztalanul, az aprólékos munka fejleszti a gyerekek gondolkodását is. Hoztam pár ötletet, amivel le lehet kötni a gyerekeket:

  1. Közös díszkészítés
gyerek1.jpg

Egy szép papír csillag, vagy ping-pong labda télapó, esetleg egy angyalka.. mindig leköti a gyerekek figyelmét. Ezenkívül  ha még nincs lezárva a mikulás csomagjuk, amit annak raktak össze, akit az osztályban húztak, nyugodtan le lehet zárni egy szép masnival egy angyalka, vagy télapó díszítésével.

  1. Díszítsük fel közösen a karácsonyfát!

Ez is egy kreatív feladat számukra, így két legyet ütünk egy csapásra: Egyrészt nem nekünk kell, másrészt gondolkodhat azon, hogy mit hogy hova. Ha már elkezdtük közösen, mi nyugodtan elmehetünk bekeverni a tésztát a sütihez, addig ők elpepecselnek vele, a végére azért érjünk oda, arra az esetre, ha túl szabad kezet adnánk nekik, és máshogy értelmeznék a feladatot.

  1. Ha attól tartanánk, hogy az egész téli szünetet a tabletjük nyomogatásával töltenék, találjunk ki nekik feladatokat!  Házi munkától kezdve, mehet minden, a házi feladat se maradjon az utolsó éjszakára, ha már a lakás kidekorálásán túl vagyunk. Menjenek ki szánkózni, hógolyózni.
  2. Ha ajándékokról van szó, megint csak nincs könnyű dolgunk. Ha szabad szájú gyermekünk van, akkor jackpot, mert ő úgyis közölni fogja velünk, hogy mit is kér a fa alá, csak ne legyen túl borsos az ára. Ennek az a hátulütője, hogy ha bátor annyira, hogy megmondja, hogy mit szeretne kibontani a csomagolásból, akkor készüljünk fel, hogy nem könyvet fog kérni, vagy képkeretet.  Viszont ha gyermekünk nem mondja meg előre, hogy mit kér, vagy amit kér- kivitelezhetetlen, kérdezzük meg szülőtársaktól, hogy ők mit ajándékoznak hasonló korú gyermekeiknek.
  3. Ha gyermekünk kreatívabb, és nem köti le őt az okos telefonnyomkodás, ajándékozhatunk neki akár egy üres füzetet, amibe beleírhatja gondolatait, alkothat. Vagy vehetünk neki ajándékba olyat is, amire éppenséggel nagy szüksége van. Pl.: ha már telefonja az utolsókat rúgja, ha már be sem tölt a Facebook, nem tudja letölteni rá a legújabb selfi photoshop applikációt, tehát végérvényesen használhatatlanná válik, kapjon egy újat. A lányok pl imádják a kozmetikumokat, illatszereket, ruhákat, valamint kiegészítőek. De még jobban imádnak képeket közzétenni ezekről a világhálón. Úgyhogy mindenképp dekoratív ajándékkal lepjük meg kamaszlányainkat.
  4. Kreatív ajándék ötletek gyermekeknek:
nalepovacitabule.jpg

Öntapadós tábla: Kreatív, dekoratív és nem utolsó sorban: hasznos! Nem foglal el sok helyet, hiszen a falra tapadva olyan, mintha ott sem lenne, akár egy falióra. Gyermekünk rá írhatja a teendőit, üzenhet vele, vagy akár mi is felírhatjuk a mindennapi teendőket, és mi is üzenhetünk neki a tábla segítségével.

allatok_fa_kocka_puzzle (1).jpg

Puzzle kirakós – ha gyermekünk még nem elég nagy, hogy a fali táblát felérje, akkor vegyünk neki puzzle-t. Ezáltal fejlesszük a gondolkodását is játékosan, elvégre a különböző állatmintáknak köszönhetően nem a feladatra koncentrál, hanem hogy megtalálja az állat minden testrészét.

muho-varazsho.jpg

Varázslatos műhó készítő játék – mivel ritka manapság a fehér karácsony, és még a felnőttek is- de különösen a gyerekek- örülnek a hónak, így ha ismételten nem fehér karácsony elé nézünk, tudnak eszkábálni házilag saját havat! És mielőtt arra gondolnánk, hogy nem elég hasznos ajándék, gondoljunk bele: ezzel a tevékenykedéssel fejlesztik a kreativitásukat. A játék 6 éves kortól ajánlott, és könnyen beszerezhető, online felületen megvásárolható.