Karácsonyi sütemények
Egy igazi karácsony elképzelhetetlen sütemények, desszertek, édes harapnivaló nélkül. Hozzátartozik az ünnepi hangulathoz, akárcsak a szeretet vagy az ajándékozás. A nagy adventi terülj-terülj asztalkán illik helyet hagyni a legjobb süteményeknek. A magyar emberek imádják a gasztronómiai élményeket, enni, inni szeretnek és nincs ez másképpen karácsonykor sem. Vannak a hagyományos sütemények, és vannak az új trend diktálta édességek. Nem szabad megfeledkezni azokról az emberekről sem, akik glutén és laktózérzékenyek, hiszen nekik ugyanúgy fontos, hogy karácsonykor legyen „minden mentes”, vagy paleo desszert az ünnepi asztalon. Ilyenkor mindenki felhagy a diétájával, hiszen ki tudna ennyi finomságnak ellenállni.
A bátrabbak felkapnak egy kötényt, és saját recept alapján készítik el kedvenceiket. A bulis hangulat érdekében és a szeretet jegyében be lehet vonni a gyermekeket is, hiszen melyik gyermek ne szeretne gyúrni, hajtogatni, tölteni, kenni és mókában segíteni anyának vagy apának a süti elkészítésében. Persze ebben az esetben vállalni kell a konyha takarítását is. Minél több süteményt készítenek, annál nagyobb lesz az öröm, a móka és az eredmény is. Persze nem mindenkinek van kedve vagy ideje a nagy sütés-főzésre, de ma már könnyen beszerezhető a cukrászdákban minden olyan desszert, amire karácsonykor vágynak. Akik a vásárlás mellett döntenek, mindenképpen érdemes azt a fontos szempontot figyelembe venni, hogy ma már karácsonykor a legtöbb süteményes üzlet csak előrendelésre vesz fel karácsonyi megrendeléseket. Így fontos időben felkeresni egy cukrászdát, hogy a karácsonyi asztalról ne maradjon le a desszert. Ma már több olyan cukrászda is található, amelyek kifejezetten a diétáknak megfelelő desszerteket is készítenek.
Összegyűjtöttünk néhány olyan süteményt, amelyek mindig jól mutatnak az ünnepi asztal kínálatában. A hagyomány fontos karácsonykor is, ezért akik nem elégednek a szaloncukor kínálta desszertorgiával, azoknak felsorolunk néhányat a legnépszerűbb sütemény receptek közül:
- A mézeskalács az egyik „legbulisabb” sütemény Amerikából meghonosítva. Csak megfelelő fantázia és készítő forma kell, ahhoz, hogy a legkülönfélébb alakban elkészítsék őket. Egy nagyobb tálka mézeskalács 30-40 perc alatt elkészíthető. Túl nagy tudomány nem kell az elkészítéséhez, és nagyon vidám alakzatokat gyúrhatnak, formázhatnak belőle. A tetejére pedig bármit felírhatnak a cukormázzal díszítés gyanánt. A cukormáz általában fehér színű, de manapság már minden színben kapható a boltokban, így akár több színnel is díszíthetik a kis mézeskalács formákat.
Hozzávalók: – 33 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg vaj, 1 dl méz és 1 db tojás. A glutén és laktózérzékenynek a mandulalisztet és a margarint ajánlják helyettesítésként.
Az elkészítése is egyszerű: A lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálkában összekeverik. Utána hozzáadják az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Elkeverik az összetevőket, és kézzel tésztává gyúrják.
A tésztát a jól meglisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtják, hogy le ne ragadjon, majd tetszőlegesen vidám formákat szaggatnak belőlük, ha vannak mókás sütiformáik.
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatják, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütik. Érdemes fémdobozban, lefedett állapotban tárolni, miután kihűltek, így tovább megőrzik a puhaságukat.
- A bejgli az egyik legismertebb karácsonyi sütemény. Tradicionálisan magyar étel, amit a hagyományok szerint mákkal vagy dióval töltöttek meg. Ma már csak a fantázia szabhat határt a töltelékek ízvilágára. Lehet gesztenyés, marcipános, meggyes, szilvás vagy akár variálva is az összetevőket. A sós ízek kedvelői pedig már káposztás bejglit is készíthetnek vagy vásárolhatnak maguknak és a vendégeiknek. Elkészítése körülbelül egy órát vesz igénybe, persze egy üzletben vásárolva pár perc alatt is hozzájuthatnak.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 db tojássárgája, 1.5 dkg friss élesztő, 1 csipet só, egy fél citromból nyert citromhéj, 3 evőkanál víz (szükség szerint). Hozzávalók a mákos töltelékhez: 40 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg mazsola (rumba áztatva), 1 citromból nyert reszelt citromhéj, egy deciliter víz.
Elkészítése: A lisztet a puha vajjal morzsolják el. Hozzáadják a porcukrot, a reszelt citromhéjat, és a kezükkel összemorzsolt élesztőt, majd összekeverik. Összegyúrják az 1 tojássárgájával, és annyi vízzel, amennyi ahhoz kell, hogy összeálljon a tészta. Kanállal adagolják, kb. 2-3 kanálnyi víz elegendő lehet. Ha összegyúrták a tésztát, tegyék hűtőbe körülbelül 35-40 percre. Közben el tudják készíteni a tölteléket. A cukrot fél deciliter vízben olvasszák fel. Fontos, hogy ne kezdjen karamellizálódni a cukor! Ha elolvadt, tegyék hozzá a darált mákot, egy kiskanál fahéjat, és rumba áztatott, lecsöpögtetett mazsolát, valamint a reszelt citromhéjat. Ha nagyon száraz a töltelék, adhatnak még hozzá egy pici vizet, de vigyázzanak, hogy ne váljon folyóssá a töltelék! Ha eleget pihent a tészta, akkor vegyék két részre, és nyújtsák téglalappá, terítsék szét rajta a töltelék felét, és tekerjék fel. A másik rudat hasonlóképpen készítsük el.
Pihentessék még nagyjából 20 percig, és ezalatt melegítsék fel a sütőt 180 fokra, kenjék le egy tojássárgájával a tetejét és az oldalát, és tegyék be a sütőbe. Bő fél óra alatt aranybarnára sül a bejgli. Szeletelés előtt fontos megvárni, hogy kihűljön, különben szétesik.
- Az almás pite egy igazi világszerte közkedvelt desszert, amely nem nagyon hiányozhat a karácsonyi asztalról. Minden országnak megvan a saját tuti elkészítési módja. A pite receptje minden háztartásban is változó, általában a Nagyi tudja a legjobban elkészíteni, de az biztos, hogy ezt a süteményt is jó móka együtt elkészíteni a családdal, megalapozva ezzel is a karácsonyi hangulatot.
Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 25 dkg margarin vagy vaj, 1 tojás és annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta, és ne morzsálódjon.
A töltelékhez: 1,5 kg savanykás alma, 20 dkg kristálycukor, 1/2 evőkanál őrölt fahéj, fél marék búzadara.
Elkészítése: A szárazanyagokat (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só) kimérni egy tálba, jól összekeverni őket. Utána összemorzsolni a margarinnal, beletenni a tojást, és annyi tejfölt, amennyitől összeáll. Ha összeállt a tészta, készen is van. Le kell takarni, és be kell tenni a tállal együtt a hűtőbe. Közben el lehet készíteni a tölteléket. Az almát meg kell hámozni, kivágni a belsejéből a magot majd le kell reszelni. Mire ezzel elkészülnek, a tészta ki is pihente magát a hűtőben. Bekapcsolni a sütőt 180 fokra, ha tudja a sütő, akkor légkeveréssel. A tésztát kettéosztani, és az egyik felét deszkán, sodrófával tepsi méretűre nyújtani. A kinyújtott tésztát rácsavarni a sodrófára és áthelyezni a tepsire úgy, hogy az pontosan befedje. Oda lehet nyomkodni a kezükkel is, vagy kipótolhatják a túllógó részekkel is. A tésztát egyenletesen megszórják a búzadarával, ez fogja felszívni az alma levét. A reszelt almából kicsavarják a levet a kezükkel, és egyenletesen eloszlatják. Az almalevet igazságosan elosztják a jelenlévők között, és koccintanak a sikeres pitére. Az almára egyenletesen rászórják a 20 dkg kristálycukrot, majd a fahéjat is. A fehér cukorágyon szépen látszani fog, hogy hova szórtak már a fűszerből. Kinyújtják a tészta másik felét is, és befedik vele a sütit. A tetejét megszurkálják, hogy a gőz el tudjon távozni, és meg kell kenni tojássárgájával, hogy szép színe legyen a sütés végére. 180 fokon, légkeveréssel nagyjából 25 perc alatt sül meg. Hagyni kell kissé hűlni, és csak azután szeleteljük, hogy ne törjön szét a tészta.
- A hókifli egy igazi karácsonyi hangulatot teremtő sütemény. Külseje a sok porcukornak köszönhetően, puha hótakaróra emlékeztet, amely a karácsonyi idill elengedhetetlen részét képezi. Nem olyan régen egy híres szakíró beválasztotta a világ ötven legjobb sütije közé. Többfajta töltelékkel is elkészíthető, legelterjedtebb a szilvalekváros, a diós vagy a mákos változata. Most a szilvalekváros hókifli elkészítéséhez kínálunk egy szuper receptet. Elkészítése ötven percet vesz igénybe.
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg tejföl, 3 evőkanál porcukor, 1 csipet só, szilvalekvár ízlés szerint. A forgatáshoz kell 4 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése: A lisztet szitálják át, adják hozzá a sót, az enyhén felolvasztott vajat, és morzsolják össze. Rakják hozzá a porcukrot, a tejfölt, és gyúrják össze a tésztát. Be kell tenni a hűtőbe legalább négy-öt órára, majd lisztezett deszkán kell kinyújtani ujjnyi vastagságúra, és nagyobb pogácsaszaggatóval ki kell szúrni. Mindegyik közepére tegyenek egy kávés vagy teáskanálnyi szilvalekvárt, és csavarják fel. A széleket össze kell nyomkodni. Ezután rá kell pakolni a kifliket a sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőbe kell helyezni. 170 fokon 12-14 perc alatt elkészül. Amikor a süti elkezd színesedni, ki kell venni a sütőből. Még melegen át kell forgatni a kifliket vaníliás porcukorban.
- A linzer sok ember kedvence, és bájos, kedves, falatnyi formájával, valamint a lekvárral a közepén, igazi vendégváró sütemény karácsonyra. Elkészítése sem bonyolult, és hasonlóan a mézeskalácshoz, különböző formákkal készíthető, így gyerekekkel együtt is jó szórakozást kínál.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, fél rúd vanília és a Nagyi házi sárgabaracklekvárja, vagy amilyen lekvárt szeretnének.
Elkészítése: A felkockázott hideg vajat összedolgozzák a porcukros liszttel és a vaníliával. Ha van erős, késes robotgépük, tegyenek bele mindent, és a gép dolgozhat önök helyett. Amikor elkészült, akkor fóliába tekerve fél órára tegyék hűtőbe a tésztát. Lisztezett felületen a tésztát 3-4 mm vastagságúra kell nyújtani, kiszaggatni olyan formára, amilyenre szeretnék, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezni. Ha nincs linzerszaggató forma kéznél, egy jó nagy pogácsaszaggató és egy vastagabb szájú, pici pálinkáspohár kombinációja is megteszi. 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Érdemes külön sütni a felső és alsó részeket, mert a lyukas közepű darabok, amelyek majd felülre kerülnek, hamarább megsülnek. A kihűlt linzereket betöltik, pihentetik, és ha kedvük tartja, még megszórhatjuk porcukorral is, hogy havas hangulatba kerüljenek.
Igazi karácsonyi hangulatot adhat még hófehér külsejével a nagy kedvenc kókuszgolyó, amely golflabdányi méretével könnyen, gyorsan fogyasztható. Elkészítéséhez sem kell egy cukrász végzettség, és ez is jó mókát kínál a golyócskák formázása és a folyamatos kóstolás miatt a gyermekek számára is.
A flódni, amely három különböző töltelékének köszönhetően varázslatos ízhatással kényezteti el vendégeit, szinte minden szálloda karácsonyi ételsorában szerepel. Elkészítése nem túl egyszerű, hiszen minden tölteléket külön kell elkészíteni hozzá, így leginkább megrendelés és vásárlás után szokott az ünnepi asztal részévé válni.
Sokan készítenek vagy vásárolnak többféle gyümölcskenyeret, kuglófokat vagy olaszosabb nevén Panettonét, amelyet csak az „olasz bejgli” néven ismerhet a magyar közönség. Ez az omlós, fenséges sütemény Milánóból származik, és a mai formája 500 éves múltra tekint már vissza. Általában citrusos gyümölcsökkel vagy csokoládé öntettel leöntve készítik, de a gyümölcsös öntetekkel bevont kuglófok sem ritkák már manapság. Felszeletelve, esetleg aszalt gyümölcsökkel tálalva még díszesebbé tehetik a tányérjukon.
Semmiképpen sem szabad megfeledkezni a diós desszertek egyik királyáról, a zserbóról sem. Eredete vitatott, ahogy elkészítésében is mindenki leginkább a saját receptjére esküszik leginkább. Ami biztos, hogy a Nagyi baracklekvárja meghatározó ízt adhat ennek a kiválóan összekomponált süteménynek. A karácsonyi megjelenése mellett még húsvét ünnepén is közkedvelt édesség.
Kis kitérőt kell tenni azok kedvéért is, akik a sós ízeket is kedvelik. Ha beesik néhány ismerős karácsonyozni, vagy csak elegük van a több kiló elfogyasztott bejgli, zserbó, linzer, szaloncukor kombóból, akkor egy kis sós ízvilággal mindenképpen kedveskedhetnek.
A mini pogácsák a karácsonyi sztorik meghallgatásához kínálnak jó társaságot, amíg az ebéd vagy a vacsora elkészül, sós, rozmaringos, burgonyás, túrós ízekben variálva. A bajor perec, amely a pici sós darabkáival és az aranybarna színével kiváló társ lehet egy jó karácsonyi film mellett. Az elmaradhatatlan sajtos rúd már önmagában is csábító, aki elkezdi, nehezen szabadul tőle. Akik az erősebb ízeket kedvelik, akár juhtúrós formában is fogyaszthatják.
Reméljük sikerült kedvet csinálni a karácsonyi sütemények elkészítéséhez.
Egy finom karácsonyi ebéd vagy vacsora elfogyasztása után, a lángoló kandalló tüze előtt a karosszékben hintázva, meghitt családi környezetben, ha esik a hó, akkor a szép hópelyhekben gyönyörködve, egy ízletes süteménnyel megkoronázhatják az ünnep hangulatát.
Jó étvágyat és kellemes ünnepeket mindenkinek.