Karácsonyi ünnepi menü
Karácsonyi ünnepi menü
A karácsonyi időszakra lélekben mindenki felkészül étkezés szempontjából, hogy semmilyen diéta, semmilyen mértékletesség nem megengedett. Mármint nyilván az, de azért mindannyian szeretünk habzsolni az ünnepi ebéden vagy vacsorán. Azt is tudjuk, hogy ez a habzsolás várhatóan nem egy étkezésig fog tartani, hanem úgy huszonnegyedike és harmincegyedike között…megállás nélkül.
Az, hogy meglátogatjuk családtagjainkat ebben az időszakban, nagymértékben befolyásolja étkezési szokásainkat. Hiszen tudjuk jól, hogy milyen az, amikor átmegyünk vendégségbe a nagymamához. Az a látogatás még akkor is pukkasztó, amikor semmilyen ünnep nem öleli körül azt a napot. Nem beszélve arról, hogy milyen az, amikor a nagymamánk szándékosan felkészül a finomabbnál-finomabb levessel, főétellel és sütivel.
Természetesen következő opciónak ott van, amikor mi vagyunk a házigazdák és hozzánk jönnek vendégségbe. Ilyenkor stresszes a készülődés, sietünk, hogy minden időben elkészüljön, de még frissen kerüljön az asztalra tálalás előtt. Takarítunk, hiszen porban és kupiban nem várhatjuk a vendégeket. Természetesen a legjobb pillanatban lépnek fel a tipikus problémák, miszerint a kutya feldöntötte a fát, a gyerekek bezabálták véletlenül a szaloncukrokat, a férjünk pedig segítség gyanánt csak még több kárt okoz a konyhában.
Ezeket a harci helyzeteket nem könnyű átvészelni, de mire megérkeznek a rokonok, esetleg barátok már minden csillapodott és levezetés képen jól megtömjük a bendőnket, amivel nincs is semmi baj.
Tele pocak, boldog pocak!
Ha mi vagyunk a házigazdák
Nagy részben karácsonykor minden háztartásban lesz egy ünneplés, ami azt jelenti, hogy egyszer biztosan leszünk házigazdák. Ilyenkor már napokkal vagy akár hetekkel előbb elkezdünk készülődni a tökéletes napra. Van, aki a jól bevált tradicionális menükre esküszik és van aki minden évben kipróbál valami újat a változatosság kedvéért. Az, hogy melyiket válasszuk, ránk van bízva.
Általánosságban véve egy karácsonyi menü áll egy előételből, főételből és desszertből. Nagymamák esetében az is elő szokott fordulni, hogy megduplázzák a dolgokat és két fajta előétel, két fajta főétel és két vagy akár három fajta desszert várja a vendégeket.
Mi most csak össze gyűjtöttünk mindenből egy-egy receptet, ami szerintünk a tökéletes karácsonyi menü elengedhetetlen része. Lássunk is hozzá!
Előétel
Legtöbbször a karácsonyi menü előétele a leves. Tradícióink közül a leggyakrabban asztalra kerülő leves a bableves, halászlé és a húsleves.
Ezek közül mi egy pompás halászlé receptet választottunk ki. Íme:
Hozzávalók ( 4
adag ) :
- 60 dkg ponty
- 30 dkg busa
- 20 dkg törpeharcsa
- 6 közepes db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes db paradicsom
- 1 közepes db paprika
- 2 l víz
- 1 teáskanál paprikakrém
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 dl paradicsomlé
- 1 db chili
Elkészítés
1. A halakat megmossuk, esetleg tisztítjuk. A busát és a harcsát a szeletekre vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, fokhagymával együtt és annyi vízzel, amennyi ellepi, főzni tesszük. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és jó puhára főzzük.
2. A főzés végén a paprikakrémet és a fűszerpaprikát is hozzáadjuk. Kiszedjük a léből a főtt halakat, és a szálkáktól megszabadítjuk úgy, hogy csak a hús maradjon. Turmixgépbe tesszük a lében főtt zöldségekkel és lével együtt. Jól összemixeljük. Ez lesz az alap lé.
3. Egy tálba öntjük. Paradicsomlével feleresztjük. Esetleg ha sűrű, kevés vízzel hígítjuk. Beletesszük a tetszés szerinti darabokra vágott pontyot az alap lébe, és lassú tűzön puhára főzzük. Utána ízesítjük, ha szükséges. A chili paprikát hozzárakjuk. Melegen, egy-egy szelet ponttyal tálaljuk. Jó étvágyat!
Főétel
Főételnek sült hús, rántott hús, töltött káposzta, sült hal szokott az asztalra kerülni karácsonykor. Mi pedig felkutattuk a hagyományos töltött káposzta tökéletes receptjét:
Hozzávalók ( 8 adag ):
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db közepes
káposztalevél
(savanyú)
- 0.5 kg darált sertéshús
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg kolbász
- 1 db közepes
vöröshagyma
- 20 dkg rizs (főtt)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 5 db babérlevél
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 ek sertészsír
- 2 l víz (kb.)
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és száraz serpenyőben kisütjük.
- A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.
- Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált sertéshúst, amihez hozzáadjuk a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezzük. Plusz belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat. Majd kézzel jól összedolgozzuk, közben 1 dl vízzel lazítjuk a masszát.
- A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagy edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta.
- Ezután a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé.
- Erre jöhet egy újabb káposztás, babérleveles, kolbászréteg.
- Amennyiben maradna a töltelékünkből, amit már nem tudunk betekerni a káposztalevélbe. Azokból csináljunk gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.
- Egy utolsó réteg káposztával fedjük be az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát.
- Kis lángon 2 órán át főzzük. Majd a végén csinálunk egy rántást, ami a következőképpen néz ki. Egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.
- Egy fakanál segítségével óvatosan oszlassuk szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyaszthatjuk is.
- Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjünk kolbászt és gombócokat is. A káposzta tetejére pedig halmozzunk tejfölt!
Desszert
Talán a desszert az a fogás, amit a karácsonyi menükből mindenki izgatottan vár és ez a kedvence. Magyarországon a diós és mákos bejgli tarol, mint édesség, ezt követi a zserbó, linzer és almás lepény.
A tökéletes karácsonyi menühöz mi egy diós almás lepény receptjét választottuk:
Hozzávalók (10 adagra):
A tésztához:
A töltelékhez:
- 1.5 kg alma(savanykás)
- 20 dkg cukor (kristály)
- 2 kk fahéj (őrölt)
- 5 dkg dió (darált )
A tetejére:
- 1 db tojás (a kenéshez)
- 5 dkg dió (durvára vágott)
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, nagylyukú almareszelőn lereszeljük és a cukorral addig főzzük, amíg a levét el nem főzi, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és hűlni hagyjuk.
- Az élesztőt a langyos tejben, amiben a cukrot feloldottuk, felfuttatjuk.
- A lisztet a margarinnal és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a tojásokat, a cukros, élesztős tejet és összegyúrjuk.
- Az összegyúrt tésztát két cipóra osztjuk és tepsi méretűre (28 x 38 cm) nyújtjuk.
- Az egyik tésztalappal kibéleljük a tepsit, rászórjuk a darált dió 2/3 részét és rásimítjuk a kihűlt almatölteléket, a töltelékre rászórjuk a maradék darált diót. Befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.
- A tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, egyenletesen rászórjuk a durvára vágott dióbelet. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét.
- Előmelegített sütőben, 220 C°-on szép pirosra sütjük.
Vétek lenne nem kipróbálni legalább egyet! Addig is kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog has tömést kívánunk.