Latest News

Home » Karácsonyi Vásár » Karácsonyi vásár Budapest

Karácsonyi vásár Budapest

   Létezik egy csodálatos ünnep, aminek közeledtével az összes ember szíve kicsit mintha megenyhülne, mintha jobb és tisztább lenne. Ilyenkor a szemekben egy megmagyarázhatatlan csillogás látható, és valahogy minden könnyebb, minden hangulatosabb.

Ez az ünnep nem mást, mint a karácsony. Bizonyára mindenkinek ismerős ez a csodálatos érzés, amikor mézeskalács illata száll a levegőben, és a bejglit nem mással öblítjük le, mint egy jó fűszeres forralt borral. Az év legszebb időszaka, szokták mondani, és akárhogy is, de ez igaz.

Budapest ebben az időszakban csodálatos ruhát ölt magára, még abban is megcsillan a karácsony fénye, aki egyébként nem kapható ezekre az ünnepekre. Rendelkezik a város, több csodálatos karácsonyi vásárral is, amit mindenkinek érdemes életében egyszer legalább meglátogatnia. Többek között a Vörösmarty Tér, Óbuda, Várkert Bazár, és nem utolsó sorban a Szent István téren, a Bazilika előtt találkozhatunk különféle ünnepéllyel. Budapesten előregondolt alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok hatalmas választéka található a vásárokon. Hazánk fővárosában olyan vendéglősök állnak a pult mögött, akik évtizedek óta elismertek nemcsak itthon, de külföldön is egyaránt. A karácsonyi ünnepkör hagyományait minden évben ugyanolyan színvonalban élvezhetjük. Részesei lehetünk gasztróbemutatóknak, kóstolóknak, így várják a látogatókat. A hagyományos vásárok több héten át is megtekinthetőek, rengeteg finomság közül lehet választani az éhes szájaknak, többek között liba, töltött káposzta, vad- és halétel, természetesen azonban a böjti ételek sem maradnak el, és megismerkedhetünk a hanuka ízeivel is. Aki szereti a különleges és hagyományos ételek egyaránt, annak mindenképp ezt a rendezvényt ajánlanám egy étterem helyett.

Aki volt már valahol karácsonyi vásáron, az biztosan tudja, hogy az édesség sem maradhat el, ami közül választhatnak a látogatók. Egy biztos, a kürtöskalácsosok standjánál özönlenek az édesszájú emberek, hiszen az ország egyik legfinomabb kalácsait készítik el helyben, melegen. Akad lehetőségünk azonban csokoládé különlegességeket is hazavinni, akár a családnak, akár barátoknak, mindenkinek tökéletes karácsonyi ajándék lehet.

Azoknak is tökéletes programlehetőség, akik szeretik a különböző borokat, igaz forralt változatában, de ízletesebbnél ízletesebb különlegességeket kóstolhatunk meg. Több helyen választhatunk az ízesítéseiben is. Pálinkából is hatalmas a kínálat, így ha egy kicsit hidegebb az idő, egy pohár után mindjárt jobb lesz a közérzetünk.

A gyermekek is imádják, hiszen rengeteg finomság, és látnivaló akad a vásáron. Különböző standoknál azt is megmutathatják szüleiknek, hogy mit szeretnének, ha hozna a Jézuska. Egy biztos, az egész családnak tökéletes élmény lehet.  Általában ingyenes játszóház és több száz gyermekeknek és felnőtteknek való program várja minden évben az idelátogatókat. Ilyen lehet például a gyerekeknek az adventi koszorú-készítés, mézeskalácsozás, és a legjobb az egészben, hogy ingyenesen, így tényleg mindenki önfeledten élvezheti a karácsony hangulatát.

Sokaknak okoz meglehetősen nagy stresszt ez az időszak, pedig ennek pont az lenne a lényege, hogy kicsit lelassuljunk, magunk mögött hagyjuk az év minden olyan történését, ami problémát okozott nekünk. Álljunk csak meg egy percre, és gondoljuk át ennek az egésznek a lényegét. És hogy mi is az? Hát természetesen a szeretet. Ez az egyetlen ünnep, ami képes minden emberből kihozni azt a tiszta és őszinte érzést, amit úgy nevezünk, hogy szeretet. Ne csak várjuk, hogy kapjunk ebből a gesztusból egy keveset, hanem adjunk mi magunk, mindenkinek, akinek csak tudunk. Ez itt persze nem azt jelenti, hogy ajándékozzunk meg minél több embert, vagyis de, mégis, de elég, ha csak egy mosollyal, egy dicsérettel, egy kedves szóval. Akármilyen hihetetlen is ez, de adni jobb, mint kapni, és ez esetben tapasztalhatjuk, hogy hogyan és miként.

Már kisgyermek korom óta imádom ezeket a vásárokat, mert valahogy ilyenkor máshogy látom az embertársaimat. Jó persze, én alapvetően is nagyon szeretem a karácsonyt, és ha tehetném, már márciusban elkezdenék készülni rá, de véleményem szerint ezek a vásárok mindenki szívét megdobbantják. Ez egy remek alkalom arra, hogy együtt a család beszerezze a legkedvesebb apróságokat, amiket tiszta szívvel tehet a fa alá.  Manapság az emberek már inkább a zsúfolt bevásárlóközpontokat választják, pedig tapasztalataim szerint a nagyrészüknek inkább nyűg, mint örömteli időtöltés. A vásárokkal ellentétben rengeteg a szitkozódás, a türelmetlen sóhaj, az illetlen beszólogatás, de ennek nem így kellene lennie. Sajnos a bevásárlóközpontokban rengetegszer észlelhetjük, hogy az ott dolgozók is nagyon unják ezt az időszakot, és ez szörnyen lelombozó tud lenni, mindazok számára, akik szeretettel várják ezt az egészet. Éppen ezért mondanám, hogy ezerszer inkább a vásár, főleg a budapesti, mint egyszer is egy bevásárlóközpont.

  Persze mindenki maga dönti el, mit és hogyan szeretne, de ha időnkbe nem is fér bele a rendszeres vásár látogatás, legalább egyszer mindenképp iktassuk be, ha Budapesten járunk.