Latest News

Home » Karácsonyi ételek » Milyen hozzávalók kellenek a karácsonyi kekszhez?

Milyen hozzávalók kellenek a karácsonyi kekszhez?

„ Nem attól hízunk, amit karácsony és szilveszter között eszünk meg, hanem amit szilveszter és karácsony között.” – Ismerős?

Ha már túl vagyunk a halászlén, a töltött libán, vagy a töltött káposztán, vagy esetleg mind a három finomságon – nagy dilemma mind ezek mellett a karácsonyi sütemény is. Manapság divatba jött a cukormentes életmód, a tejtermék mentesség, a minden mentesség.  Nem könnyű tehát, hogy mi kerüljön az asztalra a sok hizlaló finomság után, hogy egyáltalán milyen hozzávalókból álljon össze a keksz, vagy talán még nagyobb dilemma, hogy mi az, ami egyáltalán ne kerüljön bele.

Matcha fenyőfák

Aki unja a tradicionális ünnepi cukrászat kínálatait, és szeretne valami reformsüteményt látni az asztalon, annak ajánlom figyelmébe a következő receptet. a kis karácsonyfák nagyon mókás látványt nyújtanak, és végül is hűek az ünnephez. Az egyetlen gond velük, hogy sajnáljuk megenni őket.

Hozzávalók a fenyőfatalpakhoz:

Rama Vajas Íz 115 gramm
barna cukor 220 gramm
kezeletlen narancs héja 1 darab
Vanilia aroma 0,5 teáskanál
tojás (M) 2 darab
tojássárga 1 darab
Liszt 225 gramm
Dr. Oetker Sütőpor 1 csapott teáskanál

A matcha habcsók fenyőkhöz

tojás fehérje 2 darab
finom kristálycukor 120 gramm
matcha (zöldtea) por 1 teáskanál
zöld ételfesték (opcionális) 1 kevés
színes szórócukrok a díszítéshez 1 kevés

A narancsos mázhoz

narancslé 2 evőkanál
porcukor 4 evőkanál

Akik nem bíznak a lisztben, azok persze helyettesíthetik a lisztet teljes kiőrlésű liszttel. Akik pedig nem bíznak a fehér cukorban, azokat megnyugtathatjuk, hogy ez a kedves kis finomság barna cukorral készül. De persze, ha minden olyan hozzávalót száműzünk, amit károsnak vélünk, talán nem is kapunk olyan finom ízt, ami miatt éppen ezek a hozzávalói az ehető karácsonyfánknak.  Nem számít, karácsonykor bűnözhetünk.

Azok számára, akik így gondolják, mellékelem a receptet.

Elkészítés

1. lépés

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. lépés

A puha Rama Vajas Ízt habosítsuk ki a barnacukorral, és reszelt narancs héjával. 
Egyenként keverjük bele a tojásokat és tojás sárgáját, valamint a vanilia aromát.
Végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet.

3. lépés

Simítsuk a sütőformába és süssük kb 20percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje, és nyomásra ruganyos a teteje (tűpróbával is ellenőrizhetjük)
Rácsra téve hűtsük ki teljesen.

4. lépés

A sütő hőmérsékletét vegyük le 100°C-ra.

5. lépés

A tojások fehérjét egy robotgéppel verjük lágy habbá, majd a cukor két harmadát apránként hozzáadva verjük fel teljesen. A maradék cukorban keverjük el az 1tk marchaport, és ezt is szórjuk a folyamatos keverés alatt lévő fehérjehabhoz. 
Verjük még kb 3-5 percig, amíg a hab szép fényes lesz és a cukor is elolvad benne.

6. lépés

A habzsák belső oldalát egy fogpiszáló segítségével csíkozzuk be zöldre, ha szeretnénk, vagy ha nem találjuk elég zöldnek a tojásfehérje habot. Így töltsük bele a habcsókmasszát, majd nyomjunk fenyőfákat a sütőpapírra.

7. lépés

Ezt a következőképpen készíthetjük: A habzsákot függőlegesen tartva nyomjunk egy gömbnyi habot a papírra, a habzsákot kissé emeljük fel, majd nyomjunk a gömb tetejére egy kisebbet, majd ismételjük meg ezt a mozdulatot és nyomjunk egy legkisebb halmot a tetejére. Húzzuk fel a habzsákot. Ezzel készen is van a fenyőfánk. 
Szórjuk meg színes cukorkákkal, csillagokkal.

8. lépés

Előmelegített sütőben kb fél órát – 40 percet szárítjuk. Akkor jó, ha a habcsók fenyőfákat el tudjuk emelni a sütőpapírról, nem ragadnak. Ha igen, süssük tovább. Kitámasztott sütőajtó mellett hűtsük ki teljesen.

9. lépés

Az össszeállításhoz a kisült piskótából pogácsaszaggatóval 2-3 cm-es köröket, ezek lesznek a fenyőtalpak. Mindegyik piskótadarabra kenjünk egy kevés narancsos mázat, majd erre helyezzük a fenyőfákat.

De mi van azokkal, akik valamiféle ételallergiában szenednek? A lisztérzékenyekkel? A laktóz érzékenyekkel? És még vannak tojásérzékenyek is, és cukorbetegek, és itt még nem ért véget a felsorolás. Persze a szerencséseknek kutyabajuk, mindent fel tud dolgozni a szervezetük. Vannak viszont olyanok, akik azért nem fogyasztanak bizonyos termékeket, mert manapság divatba jött a vegetáriánus életmód, vagy még inkább a vegán. A vegetáriánusok nem esznek egyáltalán húst, viszont az ún. „vegánok” még tejtermékeket sem, ezzel lázadva az állatokkal szemben tanúsított bánásmóddal. De nem mindennek az alapja a tudatosság, van, hogy egyszerűen csak elterjednek a szokások, változik a divat.

A szarvasmarhák között megkülönböztetünk tejes- és húsmarhákat. Értelemszerűen a tejes marhákat a tejéért tartjuk, a húsmarhákat pedig a húsukért. Tudtad, hogy ha egy tejesmarhát nem fejnénk meg egyáltalán, akkor begyulladna a tőgye?!

De térjünk vissza a karácsonyi keksz hozzávalóihoz.

Kakaóvajas- kakaós sütemény, mely finomságot bátran fogyaszthatnak a glutén – és laktóz érzékenyek egyaránt.

Karácsony nincs mézeskalács nélkül – még szerencse, hogy helyettesíthető a búzaliszt rizsliszttel, valamint kókuszliszttel.

Mint ahogyan laktóz mentes tejet is kaphatunk a boltban, valamint kókusztejet, mandulaitalt, ugyanúgy a búzalisztet is helyettesítik már a kókusz-, valamint a rizsliszt. Épp ezért mindenki az ételallergiájának,  vagy éppen az életmódjának megfelelően elkészítheti az ünnepi kekszet, helyettesítő hozzávalók felhasználásával.