Milyen hozzávalók kellenek a karácsonyi kekszhez?
„ Nem attól hízunk, amit karácsony és szilveszter között eszünk meg, hanem amit szilveszter és karácsony között.” – Ismerős?
Ha már túl vagyunk a halászlén, a töltött libán, vagy a töltött káposztán, vagy esetleg mind a három finomságon – nagy dilemma mind ezek mellett a karácsonyi sütemény is. Manapság divatba jött a cukormentes életmód, a tejtermék mentesség, a minden mentesség. Nem könnyű tehát, hogy mi kerüljön az asztalra a sok hizlaló finomság után, hogy egyáltalán milyen hozzávalókból álljon össze a keksz, vagy talán még nagyobb dilemma, hogy mi az, ami egyáltalán ne kerüljön bele.
Matcha fenyőfák
Aki unja a tradicionális ünnepi cukrászat kínálatait, és szeretne valami reformsüteményt látni az asztalon, annak ajánlom figyelmébe a következő receptet. a kis karácsonyfák nagyon mókás látványt nyújtanak, és végül is hűek az ünnephez. Az egyetlen gond velük, hogy sajnáljuk megenni őket.
Hozzávalók a fenyőfatalpakhoz:
Rama Vajas Íz | 115 gramm |
barna cukor | 220 gramm |
kezeletlen narancs héja | 1 darab |
Vanilia aroma | 0,5 teáskanál |
tojás (M) | 2 darab |
tojássárga | 1 darab |
Liszt | 225 gramm |
Dr. Oetker Sütőpor | 1 csapott teáskanál |
A matcha habcsók fenyőkhöz
tojás fehérje | 2 darab |
finom kristálycukor | 120 gramm |
matcha (zöldtea) por | 1 teáskanál |
zöld ételfesték (opcionális) | 1 kevés |
színes szórócukrok a díszítéshez | 1 kevés |
A narancsos mázhoz
narancslé | 2 evőkanál |
porcukor | 4 evőkanál |
Akik nem bíznak a lisztben, azok persze helyettesíthetik a lisztet teljes kiőrlésű liszttel. Akik pedig nem bíznak a fehér cukorban, azokat megnyugtathatjuk, hogy ez a kedves kis finomság barna cukorral készül. De persze, ha minden olyan hozzávalót száműzünk, amit károsnak vélünk, talán nem is kapunk olyan finom ízt, ami miatt éppen ezek a hozzávalói az ehető karácsonyfánknak. Nem számít, karácsonykor bűnözhetünk.
Azok számára, akik így gondolják, mellékelem a receptet.
Elkészítés
1. lépés
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. lépés
A puha Rama Vajas Ízt
habosítsuk ki a barnacukorral, és reszelt narancs héjával.
Egyenként keverjük bele a tojásokat és tojás sárgáját, valamint a vanilia
aromát.
Végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
3. lépés
Simítsuk a sütőformába
és süssük kb 20percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje, és nyomásra ruganyos
a teteje (tűpróbával is ellenőrizhetjük)
Rácsra téve hűtsük ki teljesen.
4. lépés
A sütő hőmérsékletét vegyük le 100°C-ra.
5. lépés
A tojások fehérjét egy
robotgéppel verjük lágy habbá, majd a cukor két harmadát apránként hozzáadva
verjük fel teljesen. A maradék cukorban keverjük el az 1tk marchaport, és ezt
is szórjuk a folyamatos keverés alatt lévő fehérjehabhoz.
Verjük még kb 3-5 percig, amíg a hab szép fényes lesz és a cukor is elolvad
benne.
6. lépés
A habzsák belső oldalát egy fogpiszáló segítségével csíkozzuk be zöldre, ha szeretnénk, vagy ha nem találjuk elég zöldnek a tojásfehérje habot. Így töltsük bele a habcsókmasszát, majd nyomjunk fenyőfákat a sütőpapírra.
7. lépés
Ezt a következőképpen
készíthetjük: A habzsákot függőlegesen tartva nyomjunk egy gömbnyi habot a
papírra, a habzsákot kissé emeljük fel, majd nyomjunk a gömb tetejére egy
kisebbet, majd ismételjük meg ezt a mozdulatot és nyomjunk egy legkisebb halmot
a tetejére. Húzzuk fel a habzsákot. Ezzel készen is van a fenyőfánk.
Szórjuk meg színes cukorkákkal, csillagokkal.
8. lépés
Előmelegített sütőben kb fél órát – 40 percet szárítjuk. Akkor jó, ha a habcsók fenyőfákat el tudjuk emelni a sütőpapírról, nem ragadnak. Ha igen, süssük tovább. Kitámasztott sütőajtó mellett hűtsük ki teljesen.
9. lépés
Az össszeállításhoz a kisült piskótából pogácsaszaggatóval 2-3 cm-es köröket, ezek lesznek a fenyőtalpak. Mindegyik piskótadarabra kenjünk egy kevés narancsos mázat, majd erre helyezzük a fenyőfákat.
De mi van azokkal, akik valamiféle ételallergiában szenednek? A lisztérzékenyekkel? A laktóz érzékenyekkel? És még vannak tojásérzékenyek is, és cukorbetegek, és itt még nem ért véget a felsorolás. Persze a szerencséseknek kutyabajuk, mindent fel tud dolgozni a szervezetük. Vannak viszont olyanok, akik azért nem fogyasztanak bizonyos termékeket, mert manapság divatba jött a vegetáriánus életmód, vagy még inkább a vegán. A vegetáriánusok nem esznek egyáltalán húst, viszont az ún. „vegánok” még tejtermékeket sem, ezzel lázadva az állatokkal szemben tanúsított bánásmóddal. De nem mindennek az alapja a tudatosság, van, hogy egyszerűen csak elterjednek a szokások, változik a divat.
A szarvasmarhák között megkülönböztetünk tejes- és húsmarhákat. Értelemszerűen a tejes marhákat a tejéért tartjuk, a húsmarhákat pedig a húsukért. Tudtad, hogy ha egy tejesmarhát nem fejnénk meg egyáltalán, akkor begyulladna a tőgye?!
De térjünk vissza a karácsonyi keksz hozzávalóihoz.
Kakaóvajas- kakaós sütemény, mely finomságot bátran fogyaszthatnak a glutén – és laktóz érzékenyek egyaránt.
Karácsony nincs mézeskalács nélkül – még szerencse, hogy helyettesíthető a búzaliszt rizsliszttel, valamint kókuszliszttel.
Mint ahogyan laktóz mentes tejet is kaphatunk a boltban, valamint kókusztejet, mandulaitalt, ugyanúgy a búzalisztet is helyettesítik már a kókusz-, valamint a rizsliszt. Épp ezért mindenki az ételallergiájának, vagy éppen az életmódjának megfelelően elkészítheti az ünnepi kekszet, helyettesítő hozzávalók felhasználásával.