Latest News

Home » Karácsonyi Vásár » Pozsony Karácsonyi Vásár

Pozsony Karácsonyi Vásár

   Elmondható rólam, hogy körülbelül egész évben várom a karácsonyt, és ha tehetném, akkor már júniusban elkezdenék felkészülni rá, na de ez túlzás lenne, úgy hogy nem teszem. Az egyik kedvencem ebben az időszakban az a karácsonyi vásár. Különböző helyeken megfordultam már, de ha nem a kis hazánkból kellene választanom és mondjuk, feltétel lenne, hogy közel is legyen, akkor mindenképpen Pozsonyt mondanám.

Számomra az adventi időszak azt a fejezetet jelenti, mikor megállunk a hétköznapok rohanásában, és minden ember időt szán rá, hogy kifejezze a szeretetét a hozzá közel állók irányába. Az ajándék bármiféle megnyilvánulás lehet, mert nem az anyagi értéke a fontos, hanem az a kedvesség és figyelmesség, amivel számunkra készítették, vagy kiválasztották. Imádom, hogy ilyenkor az emberek sokkal kedvesebbek, közvetlenebbek és sokkal nyitottabbak, mint az év bármely másik szakaszában, azonban egyben elszomorító is, mert ennek egész évben így kellene lennie, és akkor teljesen más világot élnénk. Jó érzés elmenni valaki mellett, aki rám mosolyog, és érzem ebből, hogy milyen hatalmas hála és kiegyensúlyozottság öleli át jelenleg őt, ezáltal pedig engem is. Sokan bolondnak gondolnak, amiért ilyen dolgoknak képes vagyok ekkora szerepet keríteni, de én inkább azokat tartom bolondnak, akik nem. Kell idő, amire az ember rájön, hogy nem a pénz, és nem a legmenőbb ajándékok azok, amik igazán elégedetté tesznek. Idő kell, hogy rájöhessünk, hogy elvesztegetjük a pillanatokat úgy, hogy közben nem, hogy ki sem élveztük, de észre sem vettük mindazt, ami körülöttünk folyik. Álljunk meg, nézzünk körül, és igenis legyünk hálásak mindenért, amit látunk, hiszen lesz amikor, már nem láthatjuk.

Pozsony a Szlovák Köztársaság fővárosa, egyben az ország kulturális, kereskedelmi és ipari központja. Kitűnően megközelíthető, és viszonylag közelinek is mondható. Mindenképp ajánlatos meglátogatni, főként azoknak, akik Győr és környékén élnek, hiszen elképesztő hamar lehetséges átérni. Aki volt már karácsonyi vásárban, biztosan tudja, mik azok a szolgáltatások, amik elérhetőek körülbelül mindenhol. Itt sincs ez másképp, hiszen megtalálható mindenféle, ami szem szájnak kellemes. A vásáron a tér fabódéinak kirakatában és a régi városháza udvarán főleg kézművességi termékek találhatók, főleg kerámia-, fa-, üveg-, kukoricalevél és textiltermékek. Ami számomra roppant érdekes, az a Történelmi Kézművességi Egyesület mestereinek termékei, érdemes ezeket jobban megnézni, hiszen kitűnő kidolgozással készülnek. Itt is a hagyományos nemzeti gasztronómia ételei és italai a legnépszerűbbek, leginkább a káposztaleves, és a látogatók szeme láttára elkészített hús-, és halételek. Az édességek közül is talán a legkedveltebb az ostya, de nagy népszerűségnek örvend a laska, a mézeskalács, a forró grog, a puncs és a karácsonyi méhsör. Pozsony méltán híres a söréről, de méhsör az tényleg olyan, amit az ember élete végégig is sajnálhatja, ha kihagyja. Közvetlenül karácsony előtt tűnnek csak fel a ponttyal teli kádak és nem utolsó sorban a karácsonyfák. Mondhatjuk, hogy szinte egész decemberben különböző műsorok zajlanak, annak érdekében, hogy a látogatók, a helyiek, és a turisták is egyaránt minél jobban érezhessék magukat. Különböző énekek csengenek a színpadon és a színészek karácsonyi történeteket elevenítenek fel, aminek hatalmas sikere szokott lenni a városban.

A karácsonyi vásárt egyébként hagyományosan a Főtéren rendezik meg, ahol kultúrprogramok bemutatására szolgáló színpaddal, gasztro sátrakkal, illetve karácsonyi ajándékokat és ínyencségeket értékesítő sátrakkal tesznek izgalmasabbá. A Ferenciek terén található egy különleges jégpálya, ami még inkább meghozza a hangulatot minden látogató szívébe, független attól, hogy kipróbálja-e vagy sem. Mindenféle gasztronómiai szolgáltatások és hagyományos jótékonysági standok megtalálhatóak ezen a vásáron, ami véleményem szerint nagyon is jó dolog. A karácsonyi vásár a Főtéren és a Batthyány-téren általánosságban november 23.-tól nyitja meg kapuit minden kedves érdeklődő előtt. A karácsonyi vásáron több mint száz sátor szokott lenni, ebből körülbelül kilencven a Főtéren.

Ami hatalmas pozitívum szerintem mindenkinél, hogy a pozsonyi vásár, egyáltalán nem olyan méregdrága, mint többi társa. Például a kézzel, fából készült karácsonyfadíszek és függőknek a darabja már pofátlanul olcsón, egy euróért megvásárolhatóak. Elképesztően megéri, mert nemcsak, hogy egyedi, de szerintem egy apró ajándéknak is teljesen megfelelő, főként, ha a választott ember személyiségéhez is passzol. Rettentő szépen tud mutat a fenyőfán is egyaránt.

    Mindenképp ajánlom kicsinek és nagynak is ezt a tökéletes lehetőséget, hogy betekintést nyerjünk egy másik ország kultúrájába, ezek mellet pedig kitűnően szórakozhassunk, és finomakat együnk igyunk megfelelő ár-érték arányban. Egy kis utazás pedig nem ártott még meg senkinek sem. Akár autóval akár vonattal is kényelmesen megközelíthető, és barátságos áron megtehető táv. Ez szintén egy olyan esemény, ami kötelező mindenki bakancslistáján, mert elképesztő élményeket és emlékeket gyűjthetünk itt.