Latest News

Home » Karácsonyi Vásár » Szentendre Karácsonyi Vásár

Szentendre Karácsonyi Vásár

Az valószínűleg mindenkinek eltérő, hogy melyik a kedvenc része az évben, de talán abban mindenkivel egyetérthetünk, hogy a legcsodálatosabb az adventi időszak.

Nincs kifejezetten oka, hogy miért, egyszerűen csak varázslatos és kész. Valahogy ilyenkor az emberek vidámak, lelkesebbek, többet mosolyognak és odaadóbbak, mint az év bármely másik szakaszában. Elképesztő, ahogy előtör mindenkiben a szeretet és az adni akarás, és elindul mindenki a kis újtára, hogy a legjobbat és a legszemélyesebbet adhassa mindenkinek, akit csak szeret.

A karácsony mindenkinek roppant fontos ünnep, hiszen ha máskor nem is, ilyenkor összeül a család. Ez önmagában is nagyon varázslatos, de erre még rátesz a rengeteg finomság, a karácsonyi zenék és nem utolsó sorban a vásárok természetesen.

A szentendrei karácsonyi vásár, valami elragadó köntösben mutatja be minden kedves látogatónak a karácsony és az adventi időszak lényegét. A többi vásárhoz képest, teljesen más, de roppant pozitív az egész. Aki még nem járt ezen a csodálatos eseményen, mindenképp érdemes legalább fontolóra vennie, hogy amint alkalma adódik, megnézi mi is az, amiről én most beszélek. Mesélek róla egy kicsit, és remélem, minél többen kedvet kapnak majd hozzá.

A város Pest megyében a Szentendrei járás székhelye. Elsősorban általában a művészetével és kultúrájával ragadja magával az odalátogatókat. Szentendre a Dunakanyar kapujában, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben, elképesztően gyönyörű természeti környezetben található. Budapest irányából könnyen megközelíthető autóval. Mivel önmagában is csodálatos, képzeljük csak el, milyen lehet az adventi időszakban, a legjobb, ha nem is elképzeljük, hanem tapasztaljuk, mi magunk. Ebben a csodálatos helyszínen megrendezett, hangulatos adventi vásárában nemcsak megvásárolhatunk néhány különleges és személyes meglepetést a fa alá, de megfelelően élvezhetjük ki a tél nyújtotta apró örömöket, mint például az ízletes forralt bort, a felbecsülhetetlen langallókat, lángosokat és nem utolsó sorban a sült gesztenyét is.

A vásáron találhatunk egyedi olvasztott üvegékszer variációkat, amik egyébként színes üvegből kreált ablakok, bútorüvegek, szentendrei témájú olvasztott üvegképek, és mécsesek. Íncsiklandozó francia sütemény különlegességeket, 100 % kiváló minőségű tahitótfalui földieperből készült eperbort, Egyedileg készített, kézműves és iparművészeti alkotásokat, például órákat, ékszereket, bögréket, gyertyákat, ami nem utolsósorban kitűnő ajándék lehet a fa alá. Ezek mellett akadnak még, Övek, táskák, tárcák, tarsolyok, kesztyűk és apróbb kiegészítők azoknak, akik rajonganak a bőrcikkekért. Aztán megemlítendő még a Visegrádi papírmerítő műhelyben készült, kézzel merített papírtermékek, különleges, faborítású noteszek, naplók, névre szóló hűtőmágnesek, fakanalak, fajátékok. Akik édesszájúnak vallják magukat, természetesen azoknak is kedvez a vásár, hiszen van Tradicionális spanyol fánk – édes és sós változatban, akár tej- és tojásmentesen, frissen, helyben elkészítve, egyszerűen isteni. Ha otthon felejtenénk a sapkánkat, vagy szívesen beszereznénk egy újat, arra is van lehetőség, hiszen hatalmas választék várja a vásárlókat. A szépségápolás sem maradhat alul, vannak természetes alapanyagokból készített szappanok, samponok, krémek, és testápolószerek. Az én személyes kedvencem egyébként egy különleges nassolni való, nem más, mint, az egész burgonyából speciális spirálvágással szeletelt, majd napraforgó olajban frissen sütött, természetes és ízletes, papírtölcsérből fogyasztható snack étel, mely nem tartalmaz mesterséges összetevőt, bakancslistára vele mindenkinek, aki még nem kóstolta.

Szentendre város civil szervezeteinek, egyesületeinek már évek óta jó szokása közé tartozik, hogy az adventi időszakban jótékonysági akciókat, programokat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudjanak minél több olyan embert, akiknek a nehezebb körülmények jutottak. Fontos számukra, hogy másoknak is széppé váljon az ünnep. Ez a jó cselekedet boldoggá teszi a lakosokat, és minden olyant, aki részt vesz ebben az egészben. Szerintem ez az egyik legcsodálatosabb dolog ebben a kis városban, hiszen tényleg őszinte szeretet árad ezekből a viselkedés normákból. Fontos lenne, hogy mindenhol bevezessék ezt a fajta jó cselekedetet, és példát véve erről a kis településről, hasonló kezdeményezéseket indítsanak máshol is.

Véleményem szerint Szentendre az egyik legkiválóbb időtöltés, főleg adventi időszakban, hiszen itt a boldogság és kedvesség tényleg ragadóssá válik, és az emberek tényleg szeretik egymást. Lelassulnak egy időre, és mindenki próbál a számára legfontosabb emberekkel foglalkozni, és az a legszebb az egészben, hogy ez nem úgy nyilvánul meg, hogy közben a másikat meg fellökik, hanem igenis odafigyelnek egymásra. Teljesen más hangulatot és élményt nyújt az egész, mint a többi vásár, ahova már volt szerencsém eljutni, és őszintén meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki minőségi időt kíván eltölteni úgy, hogy közben minőségit eszik és iszik.

    Mindenkinek a saját döntése, hogy mit gondol erről a kis településről és mit sem, de az biztos, hogy én ha tehetem minél többször ellátogatok, és tartom magam ahhoz is, hogy az egyik legkülönlegesebb vásár, amit valaha láttam.