Latest News

Home » Karácsonyi Vásár » Vörösmarty Tér Karácsonyi Vásár

Vörösmarty Tér Karácsonyi Vásár

   Mindenkinek van egy kedvenc időszaka az évben, az enyém az általában november végén kezdődik, úgy, ahogy a karácsonyi vásárok is. Imádom ezt az időszakot, hiszen mintha valami varázslat keringene a levegőben, valahogy magával ragad, és visz az árral.

Kis hazánkban rengeteg gyönyörű karácsonyi vásárt látogathatunk meg, bőven tudunk válogatni közülük. Hogy kinek melyik a kedvence, az gondolom egy nehéz kérdés, hiszen habár a témájuk megegyezik, valahogy az összes kicsit mást nyújt mindenkinek. Valaki jobban szereti, ha több a gasztronómia, valaki a finom ízletes italokat részesíti előnyben, de akad aki az aktív programok miatt látogat elsősorban ki ezekre az eseményekre.

Amit most megemlítenék, az mindenképp a Vörösmarty téren található vásár lenne, hiszen számomra annyira elragadó, hogy azt mindenképp meg kell osztanom másokkal is. Hozzá kell, hogy tegyem, hogy amint már említettem, nagyon odavagyok ezért az időszakért, ebből kifolyólag magát az ünnepet is imádom. Nem az ajándékok azok amik engem vonzanak, sokkal inkább az, amekkora szeretettel készülünk arra, hogy a legmegfelelőbben válasszuk, és minél nagyobb örömet láthassunk a megajándékozott személy szemében. Ez a dolog, ami minden fáradtságot, minden futkározást és össze-vissza fagyást megér. Ez az egyetlen egy pillanat, ahogy a számunkra oly fontos ember, ránk néz, és annyi hálát és örömet láthatunk szemében, mint egy egész év alatt sosem. Olyan szívesen élném át többször is ezt a pillanatot az évben, de valahogy erre csak a karácsony képes, amivel azt is bizonyíthatjuk, hogy nem az ajándék a lényeg, és hogy honnan tudom? Tegyünk egy próbát. Vegyünk egy szép ajándékot valakinek, örül és értékeli, de azt a pluszt nem láthatjuk a szemébe akkor sem, csak is a karácsonyfa alatt. Mintha ez valami misztikus dolog lenne, sokszor úgy érzem, de amíg ez ilyen jól működik nem is bánom.

Szóval a Vörösmarty téri vásárnál tartottunk, és ott, hogy mennyire csodálatos. El is mondom, hogy miért.  Az első érvem mindenképp az, hogy Budapesten ez a legismertebb vásár az összes közül. Habár a bazilika egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még mindig nem sikerült leköröznie ezt a csodát. A legjobb persze, ha mindkettőt meglátogatjuk, ami egyáltalán nem képtelenség, akár egy nap alatt sem, hiszen körülbelül tíz percre találhatók egymástól, és ezt persze gyalog távolságra értem. A Vörösmarty tér, véleményem szerint amúgy is különleges, hiszen akármikor fellátogatok a fővárosba, sosem hagynám ki a belváros ezen részét. Karácsonykor pedig végképp nem. Bizonyára mindegyikünk járt már ilyen időszakban vásáron, tehát merem feltételezni, hogy van viszonyítási alapunk, éppen ezért ha még nem volt alkalmunk rá, idén semmi se okozzon kifogást abban, hogy hozzá adhassuk ezt is a listákhoz.

Azok az emberek, akik csak a hasuk miatt látogatnák meg a rendezvényt, biztosan állíthatom azt, hogy nagyon is megéri. Különleges és friss alapanyagokból készült ételek és italok várják a kedves látogatókat, turistákat. A hagyományos magyar konyha mellett, aminél teszem hozzá jobb nincs a világon, megtalálhatóak különleges ételek is, hogy ha esetleg valami újra vágynánk. És ha tényleg újítani szeretnénk, érdemes azt itt megtenni, hiszen az ilyen vásárokon a legkisebb az esély arra, hogy csalódunk. Ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok, ezek azok amiket még egyszer hangsúlyoznék, ezzel meggyőzve mindenkit, aki olvassa ezt a cikket, hogy amint adódik lehetőség ellátogasson ebbe a csodaországba.

Keddenként a vásár gasztronómiai különlegességei mutatkoznak be egyetlen helyen, ha szerda, akkor pedig Budapest titkai címmel utazási érdekességekről lesznek előadások, csütörtökönként a Hagyományok Háza szervez a Kárpát-medence hagyományait és kultúráját bemutató programokat. Péntekenként Írók karácsonya címmel, irodalmi estekkel készülnek. Szombatonként a Hütte vendégeit marcipán bemutatóval várják.

Az esemény egyébként kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellőképp szórakoztató, hiszen biztosan mindenki megtalálja a magának való érdekességeket és elfoglaltságokat. Érdemes ilyen helyen megvásárolni a fa alá az ajándékokat is, hiszen a legtöbb kereskedő kiváló minőséget biztosít vásárlóinak. Különböző kategóriákat találhatunk, véleményem szerint a legszívhezszólóbb meglepetéseket mindenképp ilyen helyeken tudjuk beszerezni. Itt már csak a személy ismerete és a saját kreativitásunk szabhatja meg a határt, hiszen lehetőségünk tömködve lesz. Ami azonban még említésre méltó, hogy figyeljünk oda az értékeinkre, hiszen rengeteg nemzetiségű emberrel találkozhatunk itt, és karácsony előtt kellemetlen felesleges plusz problémát okozni magunknak.

    Bakancslistára való az egész esemény és vásár, ezért remélem mindenkinek kellőképp megjött a kedve, akár csak egy sétára is, ami átitathatja a karácsonyi hangulattal az ember szívét és lelkét. Ne felejtsük el, mi a lényege ennek az időszaknak, hiszen a sok csecse-becse hajlamos eltéríteni a dolgokat és a gondolatokat a helyes megfelelőjéről. Ez a szeretet ünnepe, legyünk türelmesek embertársainkkal, hiszen ha egész évben nem is, legalább ilyenkor okozzunk örömet a mosolyunkkal.